Si ndryshon trupi ynë me kalimin e viteve?

Intervista - - TEST MJEKËSOR -

1. Pas moshës 40 vjeçare shumica prej nesh e ka të vështirë të shohë gjëra që janë më afër se 60 cm larg: a. E vërtetë b. Gënjeshtër

2. Ju mund të keni nevojë të merrni ilaçe kundër aciditetit të stomakut me kalimin e moshës: a. E vërtetë b. Gënjeshtër 3. Dhimbja e kyçeve është pjesë e pandarë e plakjes: a. E vërtetë b. Gënjeshtër

4. Ju mund të keni vështirësi dëgjimi, sidomos të zërave të grave dhe fëmijëve: a. E vërtetë b. Gënjeshtër 5. Plakje do të thotë edhe fundi i seksit: a. E vërtetë b. Gënjeshtër 6. Me kalimin e moshës, njerëzit shkurtohen: a. E vërtetë b. Gënjeshtër 7. Çfarë zmadhohet me kalimin e moshës: a. Veshët b. Hunda c. Mjekra 8. Të moshuarit preken më shpesh nga kapsllëku: a. E vërtetë b. Gënjeshtër 9. Cili është shkaku i rudhave? a. Shtimi në peshë b. Mungesa e proteinave që tendosin lëkurën c. Dobësimi i muskujve të fytyrës

10. Edhe burrave, edhe grave mund t’u dalin qime në zona të padëshiruara: a. E vërtetë b. Gënjeshtër

11. Ju nuk do të keni më nevojë për aq gjumë sa më parë kur të plakeni: a. E vërtetë b. Gënjeshtër 12. Pleqtë janë më optimistë se të rinjtë: a. E vërtetë b. Gënjeshtër 13. Humbja e kontrollit mbi fshikëzën e urinës është pjesë e paevitueshme e proçesit të plakjes: a. E vërtetë b. Gënjeshtër 14. Aftësitë e të menduarit ulen pas të 20-tave: a. E vërtetë b. Gënjeshtër Përgjigjet 1. Përgjigjia e saktë është a-ja. menu. Shumica e të rriturve kanë një problem shikimi, të quajtur presbiopi, gjë që do të thotë se e kanë të vështirë kur hyni në të 40-tat. Zakonisht për këtë ndihmojnë syzet zmadhuese. Lentet e tyre zmadhojnë gjërat dhe ju mund të gjeni një palë syze që nuk kushtojnë shtrenjtë për këtë. Nëse ju mbani tashmë syze për larg, mendoni të vini syze bifokale. 2. Përgjigjia e saktë është a-ja. Të moshuarit dhe gratë shtatzënë vuajnë më shumë nga dhe shtohet me kalimin e moshës. Zakonisht, për të luftuar simptomat e buta, ndihmojnë ilaçet kundër aciditetit që merren në farmaci pa recetë. Por, nëse urthi rikthehet dhe vuani prej tij më shumë se dy herë në javë, ose është me simptoma të forta, atëherë duhet të shkoni tek doktori. 3. Përgjigjia e saktë është b-ja. Jo të gjithë të moshuarit kanë dhimbje dhe ngurtësi në kyçe, por mundësitë për të pasur artrit shtohen me kalimin e moshës. Gjysma e njerëzve mbi 65 vjeç vuajnë prej kësaj dhe shumica e tyre kanë osteoartrit. Kjo ndodh kur indet - tet fare prej tyre, kockat fërkohen me njëra-tjetrën, duke shkaktuar dhimbje dhe ngurtësi. Këto hasen më shumë në duar, qafë, kurriz, gjunj dhe ije. 4. Përgjigjia e saktë është a-ja. Gratë dhe fëmijët kanë zëra me nota të larta. Këto tinguj janë të parat që zhduken nga spektri i dëgjimit. Me kalimin e moshës, qimet e dëgjimit brenda veshit, që dërgojnë valët e dëgjimit në tru, bëhen më pak të ndjeshme. Kjo e bën të vështirë të dallosh, për shembull, P-në nga T-ja. Kjo gjendje, e quajtur presbikusis, shpesh trashëgohet në familje, por ajo mund të shkaktohet edhe nga zhurmat e forta, duhanpirja, ose sëmundjet. Nganjëherë është efekt dytësor i antibiotikëve, apo aspirinës. 5. Përgjigjia e saktë është b-ja. Shumë të moshuar janë ende aktivë seksualisht, por gjysma e njerëzve nga 75-85 vjeç, të cilët arrijnë të kenë dëshirë për seks, thonë se vënë re disa probleme. Disa burra kanë çrregullime të ereksionit, por për këtë ekzistojnë ose lojëra paraprake më të gjata, që të shtohet qarkullimi i gjakut në zonën gjenitale. 6. Përgjigjia e saktë është a-ja. Nga mosha 30-70 vjeç burrat humbasin afro 2.5 cm gjatësi, ndërsa gratë, deri në 5 cm. Pas moshës 89 vjeç, të dyja palët “hyjnë edhe më shumë në ujë”. Kjo ndodh ngaqë kërcet mes kyçeve konsumohen dhe shtylla kurrizore ngjeshet. Muskujt gjithashtu dobësohen dhe nuk e mbajnë trupin drejt si më parë. Shkaktar është edhe hollimi i kockave. Shkurtimi shumë i shpejtë mund të jetë një shenjë paralajmëruese se rrezikoheni nga thyerja e shtyllës re një ndryshim të madh, ose të papritur. 7. Përgjigjia e saktë është a-ja. Një këngë e vjetër angleze thotë “A të varen veshët?”. Kërcet e veshëve vazhdojnë të rriten dhe kjo shkakton zmadhimin e tyre. Ndërsa hunda mund të duket më e gjerë, 8. Përgjigjia e saktë është a-ja. Të gjithë mund ta kenë këtë problem, por gjasat e kapsllëkut shtohen me kalimin e moshës. Këtu luajnë rol - blemet shëndetsore. Nëse ju përdorni shpesh laksativë, trupi mund të harrojë të kryejë funksionet e veta. Çfarë mund të bëni që të dilni jashtë rregullisht? Qëndroni aktivë, hani më shumë fruta, perime dhe drithëra integrale dhe pini të paktën 6-8 gota uji në ditë. 9. Përgjigjia e saktë është b-ja. 20-tat. Trupi ynë nuk prodhon më aq kolagjen dhe elastinë, proteina që e ndihmojnë trupin të jetë i tendosur dhe i mbushur. Lëkura hollohet dhe nuk rikthehet më aq shpejt në pozicionin e saj pasi ne qeshim, rudhim ballin, apo picërojmë sytë. Gjërat mund të përkeqësohen nëse bëni ushtrime për “forcimin” e muskujve të fytyrës. Në vend të kësaj përdorni krem dielli para se të dilni në diell dhe, lini duhanin, nëse e pini. 10. Përgjigjia e saktë është a-ja. dhe mund t’u dalin qime në mjekër, apo buzën e sipërme. Kjo ndodh pjesëtisht sepse ulet niveli i estrogjeneve dhe mbizotërojnë testosteronet. Kjo është pjesë e proçesit të qimet në veshë dhe hundë. 11. Përgjigjia e saktë është b-ja. Nevoja për gjumë është e njëjtë gjatë gjithë moshës së rritur, megjithatë, pleqtë e kanë më të vështirë t’i zërë gjumi dhe bëjnë gjumë më të lehtë, si edhe zgjohen më shpesh natën. Disa nga këto probleme kanë lidhje me sëmundjet, apo ilaçet. Gjithashtu, çrregullohet ora e brendshme e tru 12. Përgjigjia e saktë është a-ja. Pleqtë kanë më shumë tendencë të shohin anën e ndritshme të jetës. Ata në përgjithësi i kujtojnë evenimentet në mënyrë më pozitive sesa të rinjtë. Mendimet e së shkuarës i sjellin shumë prej tyre në humor të mirë. 13. Përgjigjia e saktë është b-ja. Problemet me fshikëzën e urinës shtohen me kalimin e moshës, por ato nuk u ndodhin të gjithëve. Gjithashtu, nëse ju keni probleme, nuk është e thënë se duhet t’i duroni. Ka shumë mënyra për t’i trajtuar, që nga ndryshimi i gjërave që hani dhe pini (më pak kafeinë), tek ilaçet dhe kirurgjia. 14. Përgjigjia e saktë është b-ja. gjithashtu ulet me kalimin e kohës, por disa lloje kujtese mund të përmirësohen gjatë gjithë jetës, si aftësia për të kujtuar komcepte dhe fakte. Flisni me doktorin nëse keni mungesa kujtese që ndikojnë në jetën tuaj të përditshme. Humbja e çelësave një herë në kaq kohë është normale, por nuk është normale të harroni se për çfarë shërbejnë.

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.