Përgjigjet psikologia Lorela Garuli

Intervista - - SPECIALISTËT PËRGJIGJEN -

Përshëndetje e dashur psikologe, unë jam një vajzë 17 vjeçe, në vitin e dytë, gjithmonë kam qenë dhe jam nxënëse e sh më shfaqet një frikë të të folurit ose të shpjeguarit të gjerave, domethënë më merret fryma kur aktive në shkollë dhe kjo gjë më shqetëson shumë. Po ashtu nuk kam shumë shokë edhe shoqe, sepse jam mbyllur ne vetvete dhe në njëfarë mënyre i largoj njerëzit sepse kam hall se mos nuk më kuptojnë kur përshembull kur kam për të shpjeguar diçka të gjatë dhe kur gjithë vëmendja është tek unë. A mund të më ndihmosh të lutem, sepse e kam shumë problem që ndihem kështu. Të përshëndes e dashur psikologe dhe shumë faleminderit!

Lorela Garuli, psikologe, email lorela_garuli@hotmail. com:- Përshëndetje e dashur. Të falenderoj që na ke shkruar dhe për besimin që tregon. Kur i referohesh vështirësisë që ke, besoj se e ke fjalën për fobinë sociale. Megjithatë, për hir të së vërtetës unë nuk do doja në asnjë moment që të vendosnim etiketime emërtimesh dhe diagnozash, pasi jo vetëm që nuk kam informacion të plotë për të thënë se ti ke fobi sociale, por gjithashtu sepse nuk më duket etike, pasi proçesi i diagnozës kalon nëpër disa hapa e biseda me profesionistin përkatës, kështu që nuk mund të dalim aty për aty në këto përfundime. Duke u përqendruar tek kjo që ti thua, duket se është fjala për ndjenja ankthi, sikleti dhe stresi të cilat shfaqen në çastin e përformimit të veprimeve të ndryshme në prani të personave të tjerë; gjë që ti e ke vënë re më shumë në shkollë. Në këtë situatë, natyrisht që zgjidhja mbetet shmangia; shmangia nga mjediset dhe kontakti me njerëzit, duke qenë se këta të fundit shkaktojnë një lloj bezdie, parehatie apo turpi. Kjo është ajo që ndodh pra në rastet e ngjashme me tëndin, por sigurisht që evitimi i kontakteve sociale e raporteve ndërpersonale mund të shoqërohet me kosto dhe vështirësi të tjera. Ajo që mund të bësh është të përpiqesh të kuptosh burimin e këtyre ndjesive tek vetja jote. A është kjo rrjedhojë e edukimit, e raportit të hershëm me prindërit, që mund të kenë nxitur pa kuptuar, një koncept të pasaktë të vetes? Çfarë qëndron përtej bezdisë dhe parehatisë që ke kur je në qendër të vëmendjes? Në gjykimin tim është me rëndësi të kuptuarit e shkakut, sepse vetëm në këtë mënyrë do të ndryshohet dhe perceptimi yt mbi marrëdhëniet sociale, pozicionimin tënd në to dhe pengesat e vështirësitë që po ndesh. Situata si kjo e jotja karakterizohen nga mendime të gabuara mbi atë që të tjerët mendojnë për ty dhe dhënia e rëndësisë më shumë sesa i takon mendimit, gjykimit dhe vlerësimit të tyre. Veten mund ta ndihmosh duke nxitur mendime të kundërta me ato që të shkaktojnë këtë gjendje (nëse të kuptojnë-merr kohën e duhur për ta risqaruar me qetësi atë që po thua). Duhet patur shumë kujdes që këto mekanizma që të mos shkaktojnë më tej “frikë nga të pasurit frikë”. Ajo që ka rëndësi është që rezultati të prodhojë një lloj rindërtimi të konceptit që ti ke për veten, duke rritur vetëvlerësimin dhe vetëbesimin, sepse në themel të këtij ankthi apo fobie siç e quan ti, qëndron frika nga gjykimi dhe vlerësimi i të tjerëve. Për pasojë, e mira do të ishte të tregoheshe pak më “moskokëçarëse”, ta duash veten për pikat e tua të forta, e të “çdramatizosh” situatën (nëse se bën mirë diçka herën e parë, do ta bësh të dytën e kështu me radhë). Parandalimi dhe trajtimi bëhet duke u ndjekur tek një psikolog, sepse mund të jetë një proçes që zgjat dhe që kërkon një profesionist, nuk bëhet dot vetëm. Duke uruar që kjo përgjigje të erdhi sadopak në ndihmë, të përshëndes e të uroj më të mirat!

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.