A është autik k fëmija juaj?

Si ta kuptoni i nëse keni çekuilibër hormonal?

Intervista - - FAQE 1 -

Ndjeheni të fryra, të irrituara, ose jo në formë? Shkaktar mund të jetë çekuilibri hormonal. Hormonet janë “mesazherët” kimikë që ndikojnë në funksionimin e qelizave dhe organeve të trupit tonë. është normale që nivelet e tyre të ndryshojnë në momente të ndryshme të jetës sonë, si para ose gjatë periodave, gjatë një shtatzanie, ose në menopauzë. Megjithatë niveli i tyre mund të çrregullohet edhe nga disa ilaçe, si pasojë e disa problemeve shëndetsore. Ja disa nga mënyrat për të dalluar nëse keni çrregullim të tyre:

1. Perioda të çrregullta

Shumica e grave kanë cikle menstruale që shkojnë nga 21-35 ditë. Nëse periodat tuaja nuk vijnë në të njëjtin interval kohe çdo muaj, ose nuk vijnë për disa muaj rrjesht, kjo do të thotë se keni shumë ose pak disa hormone femërore (estrogjene dhe progesteron). Nëse të të 50-tave, shkaku mund të jetë perimenopauza, koha para menopauzës. Por periodat e çrregullta mund të jenë edhe simptoma të problemeve shëndetsore, si sindroma e vezoreve poliklistike. Për këtë duhet të 2. Probleme me gjumin

Nëse ju nuk ngopeni me shkak mund të jenë edhe hormonet. Progesteroni, një hormon i çliruar nga vezo-

ret, ndihmon në këtë drejtim. Nëse nivelet tuaja janë më të ulëta se normalisht, mund ta keni të vështirë t’ju Niveli i ulët i estrogjeneve shkakton afshet e nxehta dhe djersitjet natën, gjendje të cilat përkeqësojnë cilësinë e gjumit tuaj. 3. Akne kronike

Nëse ju shfaqet ndonjë puçërr para ose gjatë periodave është normale, por akneja që vazhdon gjatë mund të jetë simptomë e problemeve hormonale. Një tepricë e androgjeneve (hormoneve mashkullore që kanë edhe gratë), mund të bëjë që gjendrat yndyrore të lëkurës të punojnë më shumë se ç‘duhet. Androgjenet gjithashtu ndikojnë qelizat e lëkurës rrotull rrënjëve të qimeve. Të dyja këto situata mund të mbyllin poret dhe shkaktojnë akne. 4. Kujtesë e turbullt

Ekspertët nuk janë të sigurtë se si hormonet ndikojnë në tru. Ata dinë vetëm se ndryshimet e estrigjeneve dhe progesteronit mund ta bëjnë mendjen tuaj të ndjehet e turbullt dhe të keni vështirësi në mbajtjen mend të gjërave. Disa ekspertë mendojnë se estrogjenet ndikon në kimikatet e trurit, të quajtur neurotransmetues. Vëmendja dhe problemet e kujtesës janë veçanërisht të zakonshme gjatë perimenopauzës dhe menopauzës, por ato mund të jenë edhe simptomë e

problemeve të tjera që kanë lidhje me hormonet, si sëmundjet e tiroides. Tregojani doktorit nëse e keni problem të mendoni qartë. 5. Probleme me tretjen

Sistemi jonë tretës është i veshur me qeliza të vockëla, të quajtur receptorë dhe që i përgjigjen ngacmimit nga estrogjenet dhe progesteroni. Kur niveli i këtyre hormoneve është më i lartë se zakonisht, ju mund të vini re ndryshime në mënyrën se si e tresni ushqimin. Ja pse para ose gjatë periodave mund t’ju shfaqen apo përkeqësohen diarreja, dhimbja e stomakut, fryrje dhe të vjella. Nëse keni probleme me tretjen, si edhe akne dhe lodhje, mund të keni probleme me hormonet. 6. Lodhje e vazhdueshme

Jeni gjithë kohën të lodhura? Lodhja është një nga simptomat më të zakonshme të çrregullimeve hormonale. Prodhimi me tepricë i progesteroneve mund t’ju bëjë si të përgjumur. Nëse tiroidja juaj prodhon pak hormone tiroidesh, përsëri kjo mund të pakësojë energjitë tuaja. Niveli i këtyre hormoneve mund të zbulohet me një analizë të thjeshtë gjaku. Nëse keni probleme me to, mund të trajtoheni me ilaçe. 7. Ndryshime të humorit dhe depresion Studiuesit mendojnë se pakësimi i hormoneve,

ose ndryshimet e shpejta të niveleve të tyre mund të shkaktojnë ndryshime humori dhe depresion. Estrogjenet ndikojnë në kimikatet e trurit, si serotonina, dopamina dhe noreipenifrina. Por edhe hormonet e tjera luajnë rolin e tyre në gjendjen tonë shpirtërore. 8. Oreksi dhe shtimi në peshë

Kur ne ndjehemi të trishtuar, apo irrituar, si në rastin e rënies së niveleve të estrogjeneve, kemi më shumë dëshirë për të ngrënë. Ja pse rënia e nivelit të hormoneve ka lidhje me shtimin në peshë. Estrogjenet mund të ndikojnë edhe në nivelin e leptinës në trup, një hormoni që ndikon në oreksin tonë. 9. Dhimbjet e kokës

Ato shkaktohen nga shumë faktorë, por tek disa gra, shkaktarë janë rënia e niveleve të estrogjeneve. Ja pse keni dhimbje para, ose gjatë periodave, kur niveli i estrogjeneve është në rënie. Dhimbjet e kokës së rregullta, ose ato që shfaqen në të njëjtën kohë çdo muaj mund t’ju nxisin të mendoni se shkak për këtë janë ndryshimet hormonale. 10. Thatësia vaginale

është normale ta keni këtë me raste, por nëse vini re shpesh thatësi ose irritim në këtë zonë, shkak mund të jetë niveli i ulët i estrogjeneve. Ky hormon ndihmon indet vaginale të jenë të lagështa. Nëse niveli i estrogjeneve bie, ai vaginale dhe shkaktojë thatësi. 11. Mungesë libidoje

Shumica e njerëzve e mendojnë testosteronin si hormon mashkullor, por ai prodhohet edhe nga trupi i grave. Nëse niveli i testosteroneve është më i ulët se zakonisht, ju mund të jeni më pak interes për seksin se zakonisht. 12. Ndryshime në gjoks

Rënia e estrogjeneve e bën gjoksin tuaj më pak të dendur, ndërsa shtimi i këtyre niveleve mund të trashë indet e gjoksit, duke shkaktuar ndonjëherë edhe kokrra dhe kiste. Flisni me doktorin tuaj nëse vini re ndryshime në gjoks, edhe sikur të mos keni simptoma të tjera.

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.