Rrëzojmë 9 mite për pijen

Intervista - - SHËNDET -

Besoj se shumë prej ktyre thënieve që kanë lidhje me konsumimin e pijeve alkoolike i njihni, ose i keni dëgjuar të paktën një herë në jetë. Por, sa të vërteta janë ato? Lexoni shkrimin tonë për ta mësuar.

1. Kafeja të heq dehjen. Gabim! Kafeja nuk ta heq dehjen, sepse nuk mundet. Thjesht duhet të prisni që organizmi juaj ta largojë vetë pijen. E vetmja gjë që mund të bëjë kjo gjë e zezë (kafeja) është që t’ju kthejë në një të dehur hiperaktiv dhe mbase më të bezdisshëm sesa ishit më parë. Më pas pastaj nuk do të gjumë. Si përfundim ata të - te të kundërta, alkooli të vën në gjumë, kurse kafeja ta nxjerr atë. Nuk funksionon as bërja e një dushi me ujë të ftohtë, por mund ta provoni me një shok për shaka...

2. Alkooli shkatërron qelizat e trurit

Sa herë e keni dëgjuar këtë nga mamaja, babai ose mësuesi kur ishit i vogël? Gjëja interesantë i njëjti grup njerëzisht që këmbëngulin se alkooli në gjak mund të shkaktojë deri edhe marrjen zjarr! Për fat të mirë studimet e fundit kanë treguar se një pirje me masë e alkoolit mund të përmirësojë punën e trurit.

3. Gratë dhe burrat me të njëjtën peshë mund të pinë të njëjtën sasi alkooli

Të gjithë e mbështesim teorinë e barazisë, por, na falni vajza, nuk mund të pini të njëjtën sasi alkooli si burrat. Gratë kanë në gjak më pak enzima laktate dehidrogjenaza që metabolizojnë alkoolin. Domethënë thënia “pi si një va Sigurisht është pak e tepruar.... 4. Kurrë mos i përzieni pijet - te që nuk duhen përzier pijet. E vërteta është se doktorët dhe specialistët e shëndetit bien dakort në këtë pikë se përzierja e pijeve nuk do t’ju bëjë më mirë apo më keq derisa të pini vetëm një gotë (kokteji për shembull). Nëse e teproni nuk vlen edhe heqja dorë nga pijet e rënda dhe pirja e pijeve të lehta. Cila është pra zgjidhja që të mos deheni dhe të ndjeheni keq edhe të nesërmen në mëngjes? Të mos

5. I përplasim gotat që të parandalojmë helmimin.

Në realitet askush nuk e di se nga vjen zakoni i përplasjeve të gotave, pavarësisht nga gjithë mitet që e rrethojnë. Një teori thotë se vjen nga fakti që me këtë veprim doje të siguroheshe që bashkëluftëtari, bashkëpunëtori ose një i saponjohur të mos e pasi nga përplasja kalonte pak pije nga gota jote tek e tij/saj. Një fuqishëm shërbente për largimin e shpirtrave të këqinj. Megjithatë, zakoni është shumë më i vjetër se koha kur largoheshin shpirtrat dhe hemoheshin pijet (megjithëse ka qenë një periudhë kur kjo gjë u shtua shumë) dhe disa ekspertë besojnë se u bë popullor për shkak të tingullit të këndshëm që ajo bën.

6. Alkooli ju bën dashnor më të mirë

Alkooli nuk ju bën dashnor më të mirë, por me siguri ju bën të mendoni se jeni i tillë. Në realitet alkooli ka një ndikim të madh në heqjen e pengesave të brendshme, duke ju bërë të ndjeni më shumë siguri në vetvete, më të aftë të rrotull barit duke folur me vajza kur ishit esëll. Megjithatë alkooli mund të ketë një ndikim të madh më pak të aftë për të kontrolluar

7. Marrja e qetësuesve para pirjes do t’ju parandalojë dhimbjen e kokës pas dehjes

Me siguri e keni kuptuar deri të shëruar daljen e alkoolit. Miti se aspirina mund të parandalojë dhimbjen e kokës pas daljes së alkoolit nuk mund të ishte më i gabuar. Në realitet ajo pakëson nivelin e alkoolit që mund të durojë trupi, duke zgjatur kohën e dehjes dhe kohën gjatë të cilës e merr veten trupi. Mos harroni i aspirinës zgjat vetëm disa orë, jo gjithë natën.

8. Mund hidhni një alkooli.

Nuk ka nevojë t’ua thotë dikush se është ide e keqe të përpiqeni t’i jepni makinës pasi keni pirë, bile edhe si pasagjer, pasi studimet e fundit kanë treguar se mund të shkaktohen aksidente kur je në gjendje të dehur. Pastaj, pavarësisht se çfarë keni dëgjuar, nuk eksizton asnjë mundësi të shpëtosh nga një test alkooli. Nëse keni qenë kaq budalla dhe pas ju ka ndaluar policia, ngrini duart lart dhe dorëzohuni. Mitet sipas të cilave nuk kuptohesh nëse ha monedha, ëmbëlsira, bile edhe të brendshmet, si mundohej të bënte një shofer amerikan, nuk ju shpëtojnë. Nuk mund t’ia hidhni dot një testi alkooli.

9. Nuk është mirë të bësh koke nga e pira.

Kjo është një zonë pak e studi është i mendimit se nëse bëjmë një gjimnastikë të lehtë “shtojmë metabolizmin dhe kështu largo Gjithashtu kujtohuni të pini lëngje - toheni. Dhimbja e kokës nga deh por ajo që ju bën të ndjeheni më keq është përpjekja që bën trupi që të metabolizojë alkoolin. t’ia testi

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.