Përgjigjet psikologia Lorela Garuli Si ndikon fëmija në martesë?

Intervista - - SPECIALISTËT PËRGJIGJEN -

E dashur psikologe, jam një e sapomartuar, që shumë shpejt do të sjellë në jetë një fëmijë dhe jam shumë e lumtur për këtë, mezi po e pres. Ajo që më shqetëson mua, është se ndonjëherë më kap frika se mos marrëdhënia ime me bashkëshortin do ndryshojë dhe mos humbasim ekuilibrin që kemi tani, sepse jemi një çift shumë i dashur me njeri-tjetrin dhe të dy po e presim me shumë dashuri, fëmijën tonë të parë. A mund të më jepni disa këshilla sesi mund të ndikojë ardhja e një fëmijë në martesën e një çifti? Faleminderit dhe pres përgjigje.

Lorela Garuli, psikologe, email lorela_garuli@hotmail. com:- Të falënderoj që ndan me ne këtë shqetësim tëndin, i cili prek të gjitha familjet në çastet kur shtohet anëtari i ri i vogël dhe - pozicionohet në familje.

ardhja në jetë e një anëtari të ri - mikat në cift. Prindërit duhet të - jen, përkushtimin, dashurinë, energjinë jo më me vetëm me njëri-tjetrin, por tashmë dhe me fëmijën. Kjo ndarje dhe ridimensionim nuk do të jetë vetëm sasior, por edhe cilësor; që do të thotë se marrëdhënia në cift - ten larg njëri-tjetrit, në terma të largësisë emocionale dhe psikologjike. Nëna i përkushtohet punën jashtë shtëpisë, partnerët kalojnë më pak kohë bashkë, in

Disa nga këshillat që mund të ndihmojnë një cift të kalojë më mirë këtë periudhë tranzicioni e ri, janë:

Ndarja e përgjegjësive dhe kujdesit për foshnjën. Dihet që muajt e parë të ardhjes në jetë të fëmijës janë të vështirë sa i përket rutinave të zgjimit të fëmijës natën dhe pagjumësisë që shkakton tek nëna. Përkujdesja natën mund të bëhet me radhë

plotë brenda mureve të shtëpisë duhet evituar. Nëna mund të gjejë kohën një herë në javë apo dhe më rrallë për të kaluar kohë me shoqe/kolege për t’u qetësuar e argëtuar dhe për të mos u shkëputur plotësisht nga jeta e saj sociale.

Të kërkuarit ndihmë kur fëmija i parë vjen në jetë. Të afërmit apo ekspertët përkatës të edukimit mund t’i vijnë në ndihmë ciftit që po përballet për herë të parë me vështirësitë e rritjes së një fëmije, qoftë dhe rutinat praktike; si ta ushqejnë, veshin, lajnë, vënë në gjumë.

Të kaluarit e kohës bashkë. partnerët të gjejnë hapësirat për të kaluar kohë cilësore bashkë edhe pas ardhjes në jetë të fëmi i vogël. Përshembull, një darkë në javë, çifti mund ta lërë fëmijën mundësia dhe të kalojnë mbrëmjen diku jashtë.

Pritshmëritë duhet të jenë realiste. Nuk ka prindër perfektë. Dëshira për të mos gabuar me fëmijën, frika për të mos qenë prind i mirë nuk bëjnë gjë tjetër vecse shtojnë tensionet dhe pasi - mijën e sapolindur është zgjidhje e mirë përballë shqetësimit dhe stresit që sjell përgjegjësia e kujdesit ndaj fëmijës.

Duke shpresuar të kenë ardhur në ndihmë këto sugjerime, të uroj më të mirat!

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.