Neritan Liçaj: Teatri i ri mban erë korrupsion!

Intervista - - TEATËR -

Është një nga aktorët që publiku e ka aq shumë përzemër që çdo lë gjurmë në mendjen e ndjekësve të tij. Ai është një nga aktorët e parë që në ngjarjet që gëlojnë prej kohësh në lidhje me teatrin i ka

Fabjola Kuburi:- Neritan përshëndetje! Kur gazetarët duan të mësojnë jo vetëm për projektet e tua, por edhe për jetën tënde private, të bezdisin?

Neritan Liçaj:- Jo, nuk më besdisin për sa kohë pyetjet për jetën time private nuk shkelin privatësinë. Por, për të qenë i sinqertë, nuk më ka ndodhur të më kenë bërë ndonjëherë pyetje që kalojnë pragun e privatësisë dhe për këtë ju jam mirënjohës.

- Tani më thuaj, çfarë është nëse shembet teatri?

-Për mendimin tim, pë ë vetëm pak njerëz, fare pak që kanë interesa korruptive. Gjithë të tjerët humbasin.

- Çfarë ka kaq mosbesuese në këtë historinë e teatrit të ri?

- Gjithçka është mosbesuese, asgjë nuk ngjall besim pasi është një histori 20-vjeçare ku gjithçka ka qenë e mbular nga mungesa e trasparencës, zbatimit të ligjeve dhe vullnetit për të konsultuar faktorët bazë të teatrit.

- Si mendon çfarë mund ta ndalë gjithë këtë zallamahi sa i përket teatrit?

- Këtë nuk di ta them.Unë shpresoj të dalë më e mira për të gjithë dhe jo për ata pak njerëz që kanë interesa korruptive dhe besoj se kështu do të ndodhë ë e mira e madhe. Uroj shumë të ndodhë!

- Ndoshta ne si shoqëri po shkojmë gjithnjë e më tepër drejt robotizimit të sjelljes dhe po heqim mënjanë ndjenjat, për njerëzit, për artin, … Ku e vëren më shumë këtë dhe çfarë duhet bërë për ta shmangur?

- Nuk mendoj se shoqëria po shkon drejt kësaj, perkundrazi përditë e me tepër teatri dhe jo vetëm por artet në përgjithësi po ndiqen dhe frekuentohen më shumë. Sa meë tepër emancipohet dhe civilizohet shoqëria shqiptare, aq më tepër lind nevoja që të investohet në art dhe kulturë që Shqipëria të keteë qytetarë të kultivuar dhe civilizuar.

- A u jep mundësi sa duhet skena jonë aktorëve?

- Për mendimin tim duhet të ketë më shumë skena që t’u jepet mundësia më shumë aktorëve për të prodhuar art.

- Ti interpreton role komike dhe dramatike. Nëse kalon nga një rol komik në një dramatik, si i përjeton kalimet nga ekstremi në ekstrem? Po e vërtetë!Të them të vërtetën, nuk është e vështirë pasi kjo është pjesë e profesionit tonë. Të kaluarit nga karakteri në karakter. Puna është që ky kalim të bëhet me sa më shumë profesionalizëm. çfarë Çfarë

- Me do ta ndërroje teatrin? të jep një ndjesi të ngjashme me atë që përjeton ndërsa aktron në skenë?

-

Teatrin nuk do ta ndërroja me asgjë, ose ndoshta me aeronautikën. Gjithmonë kam pasur dëshirë të jem astronaut e të dal në hapsirë. Por ishte dhe mbetet e pamundur.

- Po një ndjesi të ngjashme me atë që përjeton kur duatrokitesh?

-

Pë ë mi dhe puthja e time shoqeje kur dal nga shtëpia dhe kur kthehem. Nuk mund të krahasohen por përafrohen, pasi duartrokitjet janë të mrekullueshme por fëmijët dhe gruaja janë dashuritë e mia.

- Sa emocionuese për ty sot ngjitja në skenë?

-

është

Mbetet gjithmonë po aq emocionuese si herët e para. Skena është një tempull, tribunë emocionesh të papërshkrueshme.Duhet t’i provosh që ti kuptosh sepse me fjalë është e pamundur t’i përshkruaj!

qenë?

-

Ka qenë shumë e bukur, shumë eksituese nga pikëpamja njerëzore dhe emocionale e aventureske gjithashtu!

- A janë të gjithë aktorët njerëz që e pëlqejnë të qenit në qendër të vëmendjes?

- Po,është e vërtetë por jo të gjithë. Një pjesë e madhe po por ka dhe që se pëlqejnë këtë gjë. Ka të bëjë ndoshta me profesionin, se di!

- Nëse do të ekzistonte mundësia për të “adoptuar një aktor”, nga kush dhe ku do të doje të “adoptoheshe”?

- Nuk ma kishte bërë kurrë askush këtë pyetje! (Qesh) Mendoj se nga Marlo Brando ndoshta por ka ndërruar jetë ai gjigand aktrimi. Por, ka dhe të tjerë. (Buzëqesh)

çfarë

- Me një aktori?

- matet suksesi i

Me profesionalizmin për mendimin tim dhe ndërtimin e karaktereve që i besohen me vërtetësi dhe besueshmëri.

- Flasim pak për Neritanin jashtë ekranit...e ke me qejf?

-

(Buzëqesh)

- Bashkëshortja nuk e ka problem që gjendesh vazhdimisht mes aktoresh të bukura?

-

Jo, se ka aspak madje një pjesë të tyre i ka dhe mikesha.

- Thonë se ndonjëherë aktorët sillen në jetë si personazhet e tyre... Sa e vërtetë kjo?

është

Jo, nuk është e vërtetë ose më saktë mua nuk më ndodh. Por shpesh personazhet lënë diçka të tyren te aktori sidomos personazhet e fortë. Kjo po ndodh! Mua të paktën më ka ndodhur që karaktere të fortë dramaturgjik të kenë lënë shenjë për ca kohë te unë. Shenjë në kuptimin metaforik.

- Janë aktorët njerëz me komplekse?

- Po sigurisht që kanë dhe komplekse se në fund të fundit njerëz janë madje dhe delire ka raste. Por kjo gjë i bën më interesantë si njerëz gjithmonë kur nuk i kanë me tepri. (Buzëqesh)

-

- Thonë se aktorët janë “gënjeshtarë profesionistë”...Si do ta rrëzosh këtë?

- Kjo është personale, pra varet nga njeriu. Ka që janë gënjeshtarë ka dhe që janë shumë të sinqertë. Si të gjithë njerëzit e tjerë në fund të fundit.

- Sa i vërtetë qe qenë në këtë intervistë?

- I sinqertë 100% pasi pyetjet ishin të sinqerta dhe të bukura.

Nëse do të kishe në dorë llambën e Aladinit...

...sa kohë do të të duhej për të përzgjedhur tri dëshirat e tua më të mëdha? - Mbase vetëm 5 minuta ...cilin rol do të zgjidhje për veten?

-Hamletin dhe pse do të duhet të isha më i ri, ose Rikardin e 3-të.

...në cilin vend do të doje të kishe lindur?

- Vetëm në Shqipëri, në asnjë vend tjetër.

... çfarë do t’i ndryshoje realitetit shqiptar?

- Shumë gjëra, është diskutim i gjatë.

... çfarë tënde?

- Asgjë, është perfekte kështu siç është. Unë jam djalë me fat.

... çfarë do t’i ndryshojë teatrit shqiptar?

- Jashtëzakonisht shumë gjëra, por edhe ky është diskutim i gjatë. do t’i ndryshoje jetës

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.