Furtuna në burgje, emrat e 8 drejtorëve të komanduar

Në Peqin, ish- drejtori i Fierit që u pezullua nga Manjani

Panorama (Albania) - - FAQE 1 -

Një ditë pasi ministrja e Drejtësisë, Etilda Gjonaj, komunikoi shkarkimet e drejtuesve të 8 burgjeve, drejtori i Përgjithshëm, Arben Çuko, ka komanduar drejtuesit e rinj në vendet e mbetura vakante.

Emërimi i përkohshëm është bërë nga drejtori Çuko, derisa të mbyllen procedurat e konkurrimit dhe të shpallen fituesit. Mes emrave të komanduar, ai që bie në sy është drejtori i ri i Burgut të Peqinit, Arjan Hasani. Ky i fundit, një vit më parë, u pezullua nga detyra me urdhër të ish- ministrit të Drejtësisë, Ylli Manjani, pas një skandali të transmetuar nga televizioni “News 24”, ku shfaqeshin të dënuarit në burgun e Fierit, teksa lanin makinën e tij. Drejtoria e Përgjithshme e Burgjeve e pati konsideruar shkelje të të drejtave të personave me liri të kufizuar dhe kërkoi në mënyrë të menjëhershme një hetim të thelluar për rastin në fjalë. Ndërsa dje, Hasani është rikthyer në drejtim të një Institucioni të Ekzekutimit të Vendimeve Penale, konkretisht në atë të Peqinit. Nisur nga motivacioni i shkarkimeve të së shtunës, që sipas vetë ministres së Drejtësisë ishin shkeljet dhe precedentët, rikthimi në drejtim të një burgu i një ishdrejtuesi të pezulluar më parë për të njëjtën arsye, duket kontradiktor. Nga ana tjetër, veç komandimit të drejtuesve në burgjet e Peqinit, Rrogozhinës, Lushnjës, Lezhës, Beratit, Durrësit, Sarandës e Tepelenës, drejtori i Përgjithshëm, Arben Çuko, ka komanduar edhe drejtuesen e Burgut të Grave. Ky vend ishte vakant prej disa javësh, pas dorëheqjes së drejtoreshës dhe tashmë do të drejtohet nga Jetmira Sula.

KOMANDIMET Drejtuesit e ri që u komanduan dje në burgje, mësohet se kanë qenë pjesë e strukturave të ndryshme në Drejtorinë e Policisë së Burgjeve. Dy prej tyre, Agron Hysi, që u komandua drejtor i Burgut të Fushë- Krujës dhe Surja Malasi, që u komandua në Rrogozhinë, kanë qenë shefa Policie në burgje. Burime nga Drejtoria e Përgjithshme e Burgjeve, thanë dje se komandimi i tyre do të zgjasë derisa të përfundojë dorëzimi i dosjeve të kandidatëve, që do të garojnë për burgjet, te një komision i posaçëm që pritet të ngrihet. Shkarkimin e 8 drejtorëve e njoftoi të shtunën ministrja e Drejtësisë, Etilda Gjonaj, e cila tha se të gjithë ata do të kallëzohen për shpërdorim detyre dhe korrupsion, ndërkohë që dy ish- drejtues burgu rezultojnë me precedentë penalë. Prej më shumë se një muaji, në të gjitha Institucionet e Ekzekutimit të Vendimeve Penale kishte nisur një aksion intensiv që konsistonte në kontrollet për celularë, lëndë narkotike apo objekte të tjera të jashtëligjshme që futeshin në qelitë e të dënuarve.

CELUALARET Edhe pse një vit më parë hyri në fuqi ligji për dënimin deri në 5 vite ndaj çdo të dënuari që kapet me telefon në qeli, çështja e telefonave vijon të ngelet një problem. Një nga shkeljet e evidentuara për ishdrejtuesit e burgjeve, që tregon se nuk kanë respektuar parametrat e sigurisë në burgje, është pikërisht ky fakt. Vetëm në Burgun e Lezhës, gjatë kontrolleve të befasishme të 7 muajve të fundit janë bllokuar 70 telefona, ndërkohë që emrat e poseduesve janë referuar në Prokurori. Ndërkohë që në Peqin janë bllokuar 80 telefona, jo vetëm atyre që vuajnë heqjen e lirisë, por edhe të afërmve të tyre, që kanë tentuar t’i fusin në mënyra të ndryshme, që nga fshehja në frigorifer dhe në ushqime.

Arben Çuko, drejtori i Përgjithshëm i Burgjeve

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.