Integrimi, maxhoranca dhe opozita bashkojnë votat për hapjen e negociatave me BE

Taulant Balla: Kemi një dakordësi të plotë, ku rekomandohet hapja e negociatave dhe caktimi i një date nga Bashkimi Europian

Panorama (Albania) - - POLITIKE -

Maxhoranca dhe opozita kanë mbështetur dje bashkërisht rekomandimin për hapjen e negociatave të Bashkimit Europian me Shqipërinë.

Në përfundim të mbledhjes dyditore të Komitetit Ndërparlamentar të Stabilizim- Asociimit BE- Shqipëri, përfaqësuesit e Parlamentit shqiptar, për herë të parë në vitet e fundit, dolën me një qëndrim sa i takon rekomandimit që Komisioni Europian pritet të bëjë për hapjen e negociatave me Shqipërinë. Por, ishte takimi me dyer të mbyllura dhe larg mediave, që ndihmoi në unifikimin e qëndrimeve mes opozitës dhe maxhorancës. Kryetarja e delegacionit të Parlamentit Europian, Monica Macovei, foli hapur para deputetëve të opozitës: “Komisioni Europian do të rekomandojë në qershor hapjen e negociatave për anëtarësim me Shqipërinë. Nëse opozita nuk do të mbështesë këtë deklaratë përfundimtare nga kjo mbledhje, do të tregojë para opinionit publik se nuk është pro anëtarësimit të Shqipërisë”. Mësohet se pasi janë konsultuar edhe me selinë blu, deputetët e opozitës kanë pranuar që të jenë pro kërkesës së delegacionit të Parlamentit shqiptar për hapjen e negociatave. Deklarata mësohet se i është dërguar Sekretariatit të Parlamentit Europian për të dhënë dakordësinë e tij e më pas ajo do të bëhet publike. “Kemi një dakordësi të plotë maxhorancë- opozitë, ku rekomandohet hapja e negociatave dhe caktimi i një date. Lajmi i mirë është që më në fund, kemi një dokument të përbashkët edhe me opozitën. Jemi të gjithë bashkë për të punuar për Shqipërinë europiane”, deklaroi Balla pas mbledhjes me dyer të mbyllura.

PRAPASKENAT Por, mësohet se deputetët e opozitës kanë kërkuar që disa nga propozimet e tyre t’i bashkëngjiteshin deklaratës së përbashkët të këtij takimi, disa prej të cilave kanë gjetur dakordësinë e maxhorancës, por dhe të përfaqësuesve të Parlamentit Euro- pian.

Hetimi i ish- ministrit të Brendshëm, Saimir Tahiri, i ka ndarë palët në debatin e brendshëm për hartimin e deklaratës. Në një amendament të saj, Partia Demokratike kërkonte heqjen e imunitetit parlamentar, gjithmonë kur ai kërkohet nga organet e drejtësisë, duke sjellë në vëmendje rastin Tahiri, të cilin kërkonte ta përfshinte në deklaratë. Por kryetari i delegacionit të Parlamentit shqiptar, Taulant Balla, kërkoi që në deklaratë të vendoseshin parime të përgjithshme dhe jo emra të përveçëm. “Parlamenti shqiptar mbështet hetime dhe gjykime për korrupsion të zyrtarëve të nivelit të lartë, të barabarta si çdo shtetas të Republikës së Shqipërisë, pa u mbrojtur nga asnjë lloj imuniteti, politik, partiak apo parlamentar”, mësohet të jetë formuluar kjo pikë e deklaratës. Gjithashtu, një tjetër ndërhyrje, deputetët e opozitës kërkuan të bënin te pika 14 e deklaratës, ku flitet për vetëcensurën dhe ndikimin e interesave politikë dhe ekonomikë në media, duke propozuar një pikë të re, ku shprehte shqetësim nga përdorimi i gjuhës së urrejtjes dhe sulmeve politike të Kryeministrit ndaj gazetarëve. Mësohet se ky propozim është rrëzuar, ndërsa deputetët e PD dhe LSI- së kanë qenë pro tij. Edhe çështja e shitblerjes së votës në zgjedhje është debatuar në mbledhjen me dyer të mbyllura. Me votat e shumicës është rënë dakord që në deklaratë të përcaktohet “zbatimi i Kodit të Procedurës Penale për këdo që përfshihet në shitblerjen e votës apo intimidimit të zgjedhjeve.”

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.