Deputeti gjerman: Tahiri u mbrojt, duhej t’i hiqej imuniteti

Frei: Nuk ka arsye se përse duhet të mbrohen persona të caktuar nga pikëpamja politike, përgjegjësinë e gjejnë organet gjyqësore

Panorama (Albania) - - FAQE 1 - ARISTIR LUMEZI Thorsten Frei

Raportuesi për Shqipërinë në Komisionin Parlamentar për Çështjet e Jashtme dhe Europën në Bundestagun gjerman, Thorsten Frei, u shpreh dje i zhgënjyer nga vendimi i Kuvendit të Shqipërisë për të mos i hequr imunitetin deputetit Saimir Tahiri.

Që prej së hënës, Thorsten Frei po zhvillon takime me qeverinë, opozitën dhe grupe të ndryshme interesi, ndërsa dje përmes një deklarate shprehu qëndrimet e Parlamentit gjerman për zhvillimet politike në Shqipëri. “E kam ndjekur me shumë vëmendje rastin e ish- ministrit të Brendshëm Saimir Tahiri dhe se si është trajtuar ky rast nga pikëpamja politike. Nuk ka arsye se përse duhet të mbrohen persona të caktuar nga pikëpamja politike. Përpara ligjit janë të gjithë të barabartë dhe përgjegjësinë, nuk përgjigjet politika, por organet e gjyqësore. Ky është një rast shumë i rëndësishëm para pyetjes se, a është vërtetë Shqipëria në gjendje që të mos ndalet përpara personave të tillë?”, u shpreh deputeti gjerman Thorsten Frei.

VETINGU Për Parlamentin gjerman, Reforma në Drejtësi dhe largimi i prokurorëve dhe gjyqtarëve të korruptuar mbetet një nga pritshmëritë, që duhet të japë rezultate konkrete. Pastrimi i drejtësisë pritet si një kusht për të formuluar në qershor rekomandimin për hapjen e negociatave të BE- së me Shqipërinë.

“Në varësi të zhvillimeve në javët që vijnë, do të ndryshojë dhe opinioni ynë. Ne vlerësojmë efektet e para të vetingut me dorëheqjet nga ende rezultate të mjaftueshme për rastet e mëdha, pra, për “peshqit e mëdhenj”. Për ne, zbatimi i prioriteteve kyçe është kusht themelor për çeljen e negociatave për anëtarësim dhe në Gjermani për këtë vendos Bundestagu”, deklaron ai. Zoti Frei njeh si të padiskutueshëm faktin e reduktimit të kultivimi të drogës, por shënon si problematike shifrat e larta të trafikimit. Në këtë kuadër, tha se mbetet për t’u parë nëse vitin e shkuar u godit kultivimi, apo kishte pasur mbiprodhim në vend. Veç rezultateve në fushën e sundimit të ligjit, Gjermania uron që në qershor të jetë miratuar edhe reforma zgjedhore, sipas rekomandimeve të OSBE- ODIHR, për një proces të besueshëm zgjedhor vitin që vjen. “Prej 4 vitesh në theksojmë nevojën dhe rëndësinë që ka për Shqipërinë reforma zgjedhore. Ndaj dua ta përmend këtë pikë si një prej 5 kushteve për çeljen e negociatave. Mendoj, që këtu duhet të ketë zgjedhje në mënyrë që pranueshmëria e zgjedhjeve të jetë më e mirë. Për këtë ka pasur edhe rekomandime të qarta nga OSBE- ODIHR dhe këto rekomandime duhet të shërbejnë si baza për reformën zgjedhore në Shqipëri. E rëndësishme është që mos të pritet shumë gjatë me këtë, sepse qysh vitin e ardhshëm do të kemi zgjedhje vendore në Shqipëri dhe mendoj se është e rëndësishme që rekomandimet të bëhen realitet deri në zgjedhjet lokale, në mënyrë që të rritet besueshmëria e zgjedhjeve”, tha Frei. Për një rivlerësim të situatës, deputetët e grupit CDU- CSU të Kancelares Merkel do të rikthehen në Tiranë në muajin maj.

Ish- ministri i Brendshëm, Saimir Tahiri

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.