Danimarka

SHIJE - - GUIDA E MUAJIT -

Për Pashkë tradita e do që në Danimarkë gjithçka të ketë ngjyrë të verdhë: nga qirinjtë deri tek mbulesat e tavolinës. Ndërsa shtëpitë zbukurohen me degë të lulëzuara dhe vezë të pikturuara. nga zjarri. Në pub-in e quajtur “Djali i vejushës” ruhen pothuaj 200 ekzemplarë të këtyre ëmbëlsirave. Sipas legjendës një vejushë që priste kthimin e të birit marinar, i zhdukur në det, nuk e humbi kurrë shpresën dhe çdo vit vazhdonte të gatuante ëmbëlsirën e Pashkës (Hot cross buns). Këto ëmbëlsira janë briosh të bëra me kanellë dhe rrush të thatë. Sipër tyre bëhet me sheqer forma e kryqit, për të kujtuar pasionin e Jezu Krishtit. Një tjetër traditë e bukur është hedhja e vezëve në një lëndinë me bar ose në rrugë deri kur lëvozhga të thyhet plotësisht. Kjo ndodh në Preston ku vezët i rrokullisin në një lëndinë me bar.

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.