Project in­spired by sur­rounds

Alpine Observer - - News -

By JUSTIN JENVEY

THE ar­chi­tect re­spon­si­ble for de­sign­ing Bright’s $3.2 mil­lion po­lice sta­tion says the build­ing was not only in­spired by the alpine en­vi­ron­ment but also lo­cal churches.

Shan­non Johns, one of the di­rec­tors of Echuca’s Bran­drick Ar­chi­tects, was tasked with cre­at­ing a new po­lice sta­tion that was spa­cious, mod­ern and didn’t look out of place in a res­i­den­tial part of Bright.

“The use of stone and roof lines was the el­e­ment of the alpine area but what was also taken off a few of the churches around Bright,” Mr Johns said.

“Bright’s got some re­ally in­ter­est­ing churches so what we came up with was also in­flu­enced by some of those.”

Mr Johns and Bran­drick’s have plenty of pre­vi­ous ex­pe­ri­ence de­sign­ing po­lice sta­tions in the North East and are more than fa­mil­iar many of the con­sid­er­a­tions that have to be made.

So do builders Q1 Con­struc­tions from Wodonga who com­pleted the works for both Bright and Cor­ry­ong po­lice sta­tions.

“The is­sue par­tic­u­larly with a po­lice sta­tion is the se­cu­rity side of things,” Mr Johns said.

“In re­la­tion to the fa­cade of the build­ing the front can ob­vi­ously be seen by the pub­lic but a lot of the back of the build­ing can’t be seen by the pub­lic.

“There are a whole lot of se­cu­rity re­quire­ments based on that.

“When de­sign­ing a build­ing like a po­lice sta­tion it’s also im­por­tant for it be wel­com­ing to the pub­lic be­cause most of the time you’re not go­ing there for a pleasant mat­ter.

“There are three sec­tions to the sta­tion, you’ve got foyer and pub­lic con­sul­ta­tion room up the front, be­hind that the work­ings of the build­ing and then the cus­tody or hold­ing area.

“One of the big fo­cuses was hav­ing a space that could be used to co­or­di­na­tor large scale op­er­a­tions like search and res­cues, a space that a lot of the emer­gency ser­vices can utilise.”

Mr Johns said the steep­ness of the block at 7 Park Street prompted a num­ber of other con­sid­er­a­tions and over­all be­lieves the build­ing suits its lo­ca­tion.

“The site is quite tight and be­cause we had a three me­tre fall it was im­por­tant we utilised the block as well as we could,” he said

“I think it fits in the space re­ally well, although it’s in a res­i­den­tial area with a few her­itage type dwellings it brings a mod­ern el­e­ment.

“I hope the town likes it, I think (Se­nior Sergeant) Doug (In­coll) is happy and hope­fully all the other mem­bers are to.”

Newspapers in English

Newspapers from Australia

© PressReader. All rights reserved.