Port Mel­bourne Foot­ball Club Sport­ing and Com­mu­nity Fa­cil­ity

Australasian Timber - - BUSINESS PROFILE -

The tim­ber cladding both in­te­rior and ex­te­rior serves a dual pur­pose Time­line: 2013-2015

Com­pleted in 2015, Port Mel­bourne Foot­ball Club Sport­ing and Com­mu­nity Fa­cil­ity is a sin­gle storey com­mu­nity and multi-func­tion space which ex­presses the dy­namic sim­plic­ity of the “modern shed,” with hand­crafted au­then­tic­ity re­flect­ing its sur­round­ing in­dus­trial con­text.

The project de­liv­ers a new sports fa­cil­ity and cul­tural hub for Port Mel­bourne Foot­ball Club and pro­vides func­tion rooms and a bar with a ca­pac­ity for 200 peo­ple, a com­mer­cial cater­ing kitchen, bar, con­fer­ence, meet­ing fa­cil­i­ties and ad­min­is­tra­tion space.

The project was jointly funded by AFL, AFL Vic­to­ria and Sports & Recre­ation Vic­to­ria and was de­liv­ered within a tightly con­trolled fixed bud­get.

The build­ing was de­signed and de­liv­ered for $2,400/sqm. The con­struc­tion ef­fi­ciency rate was achieved as k20 Ar­chi­tec­ture value man­aged the de­sign- in turn en­abling a high level of de­sign in­no­va­tion.

The de­sign so­lu­tion around this high ef­fi­ciency rate in­cluded: – open trussed ceil­ing – open ceil­ing grid sys­tem in­cor­po­rat­ing cus­tomised light­ing us­ing off the shelf items – Per­fo­rated fea­ture pan­els dou­bled as acous­tic treat­ments – ma­te­rial se­lec­tion pref­er­ences lo­cally made by off the shelf build­ing ma­te­ri­als and adopt­ing full tim­ber con­struc­tion method­ol­ogy

k20 Ar­chi­tec­ture ra­tio­nalised the precinct’s sup­ply ser­vices and ob­tained Au­thor­ity’s ap­provals to power, wa­ter, gas and sewer lines to the precinct. This in­cluded ne­go­ti­at­ing cost ef­fec­tive out­comes and so­lu­tions for Coun­cil.

Tim­ber was used with free form sim­plic­ity through­out the build­ing to cre­ate a dy­namic and highly sus­tain­able build­ing that Coun­cil and Com­mu­nity could af­ford. Other ma­te­ri­als or con­struc­tion meth­ods would not have been able to de­liver the same amount of floor space, func­tion­al­ity and vol­ume or qual­ity of out­come.

In ad­di­tion to this, the build­ing pro­vides uni­ver­sal ac­cess with a new street ac­cess off In­gles Street to the sport­ing precinct via an ac­ces­si­ble tim­ber cladded path­way.

The pav­il­ion is made up of two parts. The front part of the pav­il­ion is clad in stringy bark and shaped around the pro­gram of so­cial spa­ces with the rear part clad in cor­ru­gated sheet­ing.

The in­te­rior is lined with ply­wood stained black which dou­bles up as part of the struc­ture. This ap­proach of us­ing ply­wood and tim­ber as both struc­ture and fin­ish en­abled a highly ef­fi­cient con­struc­tion cost out­come, whilst de­liv­er­ing the pav­il­ion’s ex­em­plary sus­tain­able cre­den­tials.

The tim­ber cladding both in­te­rior and ex­te­rior serves a dual pur­pose to con­ceal and re­veal the pro­gram within as well as re­tain the amount of glaz­ing re­quired as bud­get con­straints for the project meant that glaz­ing was de­voted pri­mar­ily to the view­ing space.

The build­ing is unique in its hon­esty and re­flec­tive of its con­text. Its in­te­rior ap­peals to the open trussed roof of the Norm Goss Grand­stand, whilst its ex­ter­nal shape is re­flec­tive of the styles and shapes that per­vade the precinct. The ‘V’ form was adopted as a sub­tle ref­er­ence to the build­ings pur­pose as home to VFL and its form was used to en­able the build­ing to lift and rise to se­cure view lines through the build­ing to con­nect peo­ple with the game.

ESD ini­tia­tives- The build­ing con­struc­tion method­ol­ogy adopted sus­tain­ably sourced tim­ber- a high car­bon sink ma­te­rial, and was de­signed to pro­vide high lev­els of lo­cal con­tent and lo­cal la­bor.

Tim­ber is used through­out the struc­ture and the cladding sys­tems are de­signed to pro­vide cost ef­fec­tive out­comes us­ing stan­dard off the shelf lo­cally sourced ma­te­ri­als and com­po­nents. The project was in turn de­signed to en­able lo­cal la­bor to skill­fully as­sem­ble and con­struct the build­ing re­ly­ing equally on lo­cally avail­able tech­nol­ogy.

Con­tam­i­nated soil on the site was re-used and re-blended to clean fill sta­tus. The soil was re­lo­cated to other parts of the site thereby di­vert­ing land­fill im­pacts whilst re­duc­ing the as­so­ci­ated costs of re­lo­cat­ing soil as con­tam­i­nated soil. This re­duced land­fill im­pacts and costs as­so­ci­ated with dis­pos­ing of con­tam­i­nated soil.

The project was de­signed around the re­ten­tion of all healthy trees and those trees which were as­sessed as un­healthy by Coun­cil’s Ar­borist where re­moved to make way for the build­ing. Each tree in turn was re­placed with 7 new trees that were planted across the site.

The project achieved an ex­em­plar rat­ing us­ing the STEPS score card. The build­ing in­cluded low en­ergy light fit­tings, sus­tain­able ply­wood lin­ings and ex­ten­sive use of ply­wood in place of plas­ter­board, with the use of plas­ter­board lim­ited to the ad­min­is­tra­tion of­fices.

Sus­tain­ably sourced ma­te­ri­als sec­tions in­cluded mo­du­lar car­pet tiles with 90% post-consumer con­tent back­ing, cer­ti­fied by CRI Green La­bel Plus. En­gi­neered tim­ber floor­ing with low main­te­nance and low VOC coat­ing suited to chem­i­cal free clean­ers were also adopted.

Fur­ther ESD ini­tia­tives in­cluded in­cor­po­rat­ing un­der­ground rain wa­ter tanks for toi­let cis­terns and land­scape ir­ri­ga­tion, so­lar hot wa­ter units, ex­haust sys­tems with makeup air, low en­ergy nd high per­form­ing me­chan­i­cal sup­ply air con­di­tion­ing sys­tems.

The build­ing is highly in­su­lated, ex­ceed­ing min­i­mum stan­dards and in­cluded dou­ble glazed ther­mally bro­ken glaz­ing sys­tems.

Newspapers in English

Newspapers from Australia

© PressReader. All rights reserved.