En­tire com­pany prod­uct range utilised in state-of-the-art head­quar­ters

Australasian Timber - - WOODTECH -

ACUTTING edge de­sign of two four-storey build­ings con­nected by an atrium is the new EGGER head­quar­ters. Back in 2008 the first of now four EGGER ad­min­is­tra­tion build­ings was built. Then the brief in­cluded an en­vi­ron­men­tally friendly de­sign, em­ploy­ing EGGER prod­ucts, with an open and healthy at­mos­phere in the com­pany’s in­no­va­tive style.

Seven years later the fourth build­ing was com­pleted with the dis­tinc­tive EGGER look. The en­tire com­pany prod­uct range is used, in­clud­ing those from fur­ni­ture and in­te­rior de­sign, wood con­struc­tion and lam­i­nate floor­ing sec­tors.

The ar­chi­tec­ture fo­cused on the ex­tremely durable OSB 4 Top board, man­u­fac­tured in the EGGER Wis­mar plant. The max­i­mum 11.40 x 2.80 m board size is used as a ref­er­ence point for the de­sign of the mod­ules and ul­ti­mately the build­ings, with the ex­te­rior tak­ing on a char­ac­ter­is­tic chess­board pat­tern.

Every mod­ule con­sists of five el­e­ments and of­fers the max­i­mum flex­i­bil­ity for space – de­pend­ing on the needs of the build­ing. The pro­por­tion­ally light con­struc­tion, fol­low­ing the box girder prin­ci­ple, is par­tic­u­larly ef­fi­cient and suit­able for large span widths. The re­sult­ing low loads can be dis­trib­uted over a few wooden pil­lars. At the same time, the de­sign-re­lated boxes can be used for pip­ing (ven­ti­la­tion, ex­haust air, heat­ing, cool­ing and wa­ter, as well as elec­tri­cal sys­tems), and are eas­ily ac­ces­si­ble.

Thanks to the high de­gree of pre­fab­ri­cated wood con­struc­tion, the build­ings were com­pleted in only 12 months from the ground-break­ing cer­e­mony.

The EGGER head­quar­ters con­sists of two four-storey build­ings con­nected by a glass atrium. On the ground floor, there is a gen­er­ous re­cep­tion area and an em­ployee restau­rant where meals are freshly pre­pared. There are also train­ing and sem­i­nar rooms. On the up­per lev­els, there are enough of­fices for 250 EGGER em­ploy­ees, as well as the plant man­age­ment and com­pany man­age­ment.

Cre­at­ing a modern and healthy work en­vi­ron­ment was a key fo­cus dur­ing plan­ning. The en­tire de­sign is cen­tred on func­tion­al­ity and in­ter­ac­tion. Of­fices, meet­ing rooms and com­mon ar­eas are open plan, to in­vite com­mu­ni­ca­tion and dis­cus­sion. At the same time, acous­ti­cally ef­fi­cient fur­ni­ture re­duces re­ver­ber­a­tion times.

When de­sign­ing the atrium, EGGER was firmly fo­cused on cre­at­ing a lively place. In­stead of build­ing two sep­a­rate build­ings, EGGER wanted to cre­ate a large, con­nected build­ing, with a light­filled atrium in the mid­dle. Thanks to the green­ery, it has the feel of an invit­ing, pub­lic space that can be used through­out the year. This is where cus­tomers and busi­ness part­ners meet, as well as em­ploy­ees from all de­part­ments and the com­pany man­age­ment. This is why the atrium is for many the heart of the EGGER head­quar­ters.

By us­ing EGGER wood-based ma­te­ri­als from fur­ni­ture and in­te­rior de­sign, wood con­struc­tion, as well as the lam­i­nate floor­ing sec­tors, the plan­ners em­ployed EGGER’s en­tire prod­uct range.

This in­cluded lam­i­nate floor­ing, OSB boards, tim­ber, lam­i­nate, MDF, com­pact lam­i­nates, Eurodekor, ProA­cous­tic boards, fur­ni­ture el­e­ments, Euro­light light­weight boards, as well as a large se­lec­tion of decors and tex­tures.

A fur­ni­ture range was de­vel­oped es­pe­cially to of­fer suit­able so­lu­tions for all of­fice sit­u­a­tions, from the in­di­vid­ual work­sta­tion to the large open of­fice. A com­plete sys­tem was created with the melamine-faced boards Eurodekor, Euro­light light­weight boards, as well as Com­pact Lam­i­nates in match­ing decors and colours. Good room acous­tics were achieved by us­ing dec­o­ra­tive, sound­ab­sorb­ing ProA­cous­tic boards in fur­ni­ture and built-in cab­i­nets.

In ad­di­tion to func­tion­al­ity and aes­thet­ics, the safety of the head­quar­ters plays an im­por­tant role. The base­ment is made of re­in­forced con­crete and is a sep­a­rate fire com­part­ment. The ground floor and the atrium rep­re­sent an­other fire com­part­ment, with the kitchen be­ing a sep­a­rate sub-com­part­ment. The three lev­els on top to­gether form an ad­di­tional fire com­part­ment.

In ad­di­tion to the atrium’s OSB cen­tral stair­case and el­e­va­tor, there are two ex­ter­nal stair tow­ers made of steel. These are sep­a­rated from the atrium with fire re­sis­tant glaz­ing and pro­vide safe and short escape routes in emer­gency sit­u­a­tions. Flashover pro­tec­tion is pro­vided from the ground floor to the first floor via an over­hang­ing bal­cony. Ad­di­tional sprin­klers on the two in­te­rior façades pre­vent the fire from spread­ing from one build­ing sec­tion to an­other.

The bal­conies on the other lev­els are stylis­tic el­e­ments and also sim­plify the clean­ing and main­te­nance of the build­ing.

En­vi­ron­men­tally friendly tech­nolo­gies were used in the new build­ing to en­sure sus­tain­abil­ity, which is one of the EGGER brand val­ues. Due to pas­sive house com­po­nents with very high in­su­la­tion val­ues, the build­ing com­plies with the low-en­ergy house stan­dard. It is heated with district heat from the EGGER St. Jo­hann plant and cooled with ground­wa­ter cool­ing. The EGGER prod­ucts used for the con­struc­tion are 100% re­cy­clable and also con­sist of re­cy­cled ma­te­ri­als.

The EGGER head­quar­ters in St. Jo­hann in Tirol. The open roof struc­ture al­lows light to flood into the build­ing. The OSB stair­case is lo­cated in the mid­dle of the atrium.

Newspapers in English

Newspapers from Australia

© PressReader. All rights reserved.