Now that’s what you call a ‘green’ build­ing!

Australasian Timber - - TIMBER DESIGN AWARDS -

EURATLANTIQUE IS a vast 800,000 square me­tre-mas­ter­plan cen­tered on Bordeaux’s Saint-Jean Rail­way Sta­tion. The pro­gram was cre­ated in light of a new high speed train con­nec­tion with Paris, and seeks to es­tab­lish Bordeaux as a lead­ing Euro­pean city.

As part of the de­vel­op­ment, Sou Fu­ji­moto has teamed up with French prac­tice laisné Rous­sel to pro­pose a se­ries of tim­ber tow­ers that climb to a to­tal height of 50 me­tres.

Ti­tled ‘Canopia’, the mixed-use scheme in­cludes res­i­den­tial units, of­fices, and re­tail out­lets.

Mea­sur­ing 17,000 square me­tres, the project com­prises four tow­ers each densely pop­u­lated with trees and other veg­e­ta­tion.

Com­mer­cial space is housed at lower lev­els, with apart­ments stacked above. Pri­vate bal­conies be­come larger as the build­ing as­cends, pro­vid­ing more room for green­ery and plan­ta­tion. This cul­mi­nates in four rooftop gar­dens, each with their own dis­tinct at­mo­sphere. The ter­races are con­nected with the re­main­der of the scheme hor­i­zon­tally, as well as ver­ti­cally, al­low­ing users to nav­i­gate be­tween gar­dens and tow­ers.

“What sets this project apart is the pro­posal for a col­lec­tion of themed rooftop gar­dens con­nected by walk­ways,” ex­plains the de­sign team. “Par­tic­u­lar at­ten­tion has been paid to de­liv­er­ing qual­ity shared spaces, both on the fringes of the site with the ter­race gar­dens, or at the heart of the de­vel­op­ment with the green oa­sis.”

Res­i­dents are thus given ac­cess to a se­ries of gar­dens: an agri­cul­tural space with veg­etable al­lot­ments, fruit trees, vines, a com­post area, wa­ter reser­voirs, a win­ter gar­den, a ter­race for the restau­rant, and a rooftop play­ground.

The wooden frame is con­structed from sil­ver fir or spruce beams and posts, with floors made from cross­lam­i­nated tim­ber. Glu­lam bars are in­cor­po­rated into the frame to help sta­bi­lize the tower.

Apart­ments of­fer in­hab­i­tants at least one pri­vate bal­cony — many in­clude more — or even an ex­ter­nal ter­race that wraps around the en­tirety of the res­i­dence. At ground level, a park sits at the cen­tre of the scheme, en­cour­ag­ing pedes­trian move­ment across the site. This con­fig­u­ra­tion is also an at­tempt to en­sure that the de­vel­op­ment ex­ists com­fort­ably within its con­text, at­tract­ing passersby from the ad­ja­cent tram stop.

Newspapers in English

Newspapers from Australia

© PressReader. All rights reserved.