Sea­side beauty A dated Queens­land home gets a sec­ond chance

HARD WORK AND A HANDS-ON FAM­ILY HAVE TURNED THIS DATED QUEENS­LAND HOME INTO A MOD­ERN HAVEN

Home Beautiful - - CONTENTS - WORDS & STYLING TA­MARA SI­MONEAU PHO­TOG­RA­PHY JOHN DOWNS

WHO LIVES HERE? Si­mone and Steve, owner-op­er­a­tors of bou­tique build­ing com­pany SX Con­struc­tions; their seven-year-old twins, Kai and Leuca; and Henry the Stafford­shire bull ter­rier. LO­CA­TION: A beach­side sub­urb on Queens­land’s Sun­shine Coast. ORIG­I­NAL PROP­ERTY: A sin­gle-storey 1980s brick house. TIME FRAME: Four months to de­sign, eight months to ex­e­cute it. WHY THIS HOUSE? Lo­ca­tion, lo­ca­tion, lo­ca­tion! “It was one street back from our favourite beach and only a few streets away from lots of our fam­ily and friends,” says Si­mone. WHY THE RENO? It was only ever the lo­ca­tion that ap­pealed to the couple, and the list of prob­lems was long. “The ceil­ings were low, there were mul­ti­ple arch­ways in­side and it was also very dark due to limited win­dows and doors, so we of­ten had the lights on dur­ing the day. All in all, it des­per­ately needed a new lease of life,” says Si­mone. THE WORKS: The ren­o­va­tion was mam­moth, with only the con­crete slab, pool and one ex­ter­nal wall stand­ing af­ter de­mo­li­tion work. The couple ex­tended the slab to make way for an ex­pan­sive ground floor, open­ing to the pool. “We then popped up a sec­ond storey and turned the prop­erty into a five-bed­room, two-and-a-half-bath­room home, with a rum­pus room for our kids and an of­fice for our home-based busi­ness,” says Si­mone. BUD­GET BREAK­ERS? “The large 1200mm x 600mm con­crete-look tiles we chose for our bath­rooms and of­fice space,” says Si­mone. “We didn’t re­alise how much ex­tra th­ese tiles cost to lay, as op­posed to stan­dard 600mm x 600mm tiles. Each tile weighed 18kg and a bag of glue would only cover four tiles.” FAVOURITE AS­PECT? The timber stack­ing doors and the leafy back­drop of the neu­tral-toned kitchen lend the open-plan ground floor a re­laxed, trop­i­cal vibe. “Th­ese two el­e­ments have cre­ated an oa­sis where we can pre­tend we’re on hol­i­days, even if it’s only for a few hours,” says Si­mone. LESSONS LEARNED: “We def­i­nitely learned not to un­der­es­ti­mate the toll a project like this takes on all ar­eas of your life, par­tic­u­larly your fam­ily life,” says Si­mone. “We were lucky to have very sup­port­ive par­ents who were happy to spend time with our young chil­dren while we were run­ning around mak­ing things hap­pen.”

EN­SUITE Steve and Si­mone opted for over­sized con­crete-look tiles in their en­suite and fam­ily bath­room (top left & be­low right), but they came with a hefty price tag. “We were re­luc­tant to re­s­e­lect the tiles as we were hooked, so Steve laid them,” says Si­mone. The tiles are 1200mm x 600mm and have to be in­stalled us­ing a clip sys­tem to en­sure their weight doesn’t cause them to move dur­ing the dry­ing process. Chalky white sub­way tiles pro­vide a strik­ing con­trast, with an ‘Ando’ sin­gle con­crete pen­dant from Bea­con Light­ing pick­ing up the tones of the floor­ing.

MAIN BATH­ROOM Match­ing Posh ‘So­lus’ baths from Reece in the en­suite and fam­ily bath­room (top left & right) mean there are plenty of op­tions for a soak. A free­stand­ing wash basin by Is­tone sits neatly on a cus­tombuilt stone bench top and van­ity by Ack­er­man Barkle. A walk-in shower with a glass panel keeps the room open and airy, and mini plant prints by Hand­madely.com.au bring in a touch of the out­doors. The over­sized mod­ern cir­cu­lar mir­ror in sil­ver from The Block Shop and an ‘Ando’ sin­gle con­crete pen­dant from Bea­con Light­ing add to the cool fin­ish.

EXTERIOR “We com­pletely changed the ex­ter­nal look of the home by re­plac­ing the out­dated brick with a com­bi­na­tion of Scyon Linea and Scyon Axon cladding sys­tems to give the place a more re­laxed beach look,” ex­plains Si­mone. The couple also changed the roof line from the tra­di­tional hip and val­ley to a flat skil­lion roof with a twode­gree pitch (above). “It helps to shape our ‘box’ look,” she adds.

EXTERIOR Si­mone and Steve up­dated their 1980s pool by paint­ing the ter­ra­cotta brick edges with Avista con­crete sealer in Gun­metal. “The size of our block and ex­ist­ing lo­ca­tion of our pool meant there was never go­ing to be much space be­tween the edge of the pool and our house,” says Si­mone. “So we de­signed ex­ter­nally stack­ing timber doors, which re­moved the north­ern wall in the kitchen/din­ing area, in­te­grat­ing the in­door and out­door ar­eas into one big space.”

BE­FORE

Newspapers in English

Newspapers from Australia

© PressReader. All rights reserved.