Barry Du Bois’s kitchen reno im­proves the whole house for one happy fam­ily.

Barry Du Bois turns a tiny kitchen into a mod­ern, prac­ti­cal space that’s just right for a fam­ily of five.

Homes+ (Australia) - - CONTENTS -

THE LAND­LOCKED KITCHEN in David and Naomi’s house may have been stylish back in the ’70s, but it didn’t fit cur­rent life for their blended fam­ily. It was dark, cramped, lacked stor­age and di­vided the house in two. David loves to cook, but this con­gested kitchen made it hard work. Barry’s clever makeover opens up the en­tire house and cre­ates a beau­ti­ful, func­tional kitchen.

MAK­ING SPACE

The first job for Barry and his team was to de­mol­ish the ex­ist­ing benches and cab­i­netry, along with three ex­ist­ing walls. This trans­formed the three dis­tinct ar­eas into one large open space, al­low­ing nat­u­ral light to flood in and make the home feel big­ger.

LAY­ING IT OUT

Work­ing with a blank can­vas, Barry re­con­fig­ured the space, re­lo­cat­ing the work benches and cre­at­ing a bank of cook­ing and re­frig­er­a­tion. His de­sign en­ables bet­ter ac­cess to the back­yard and great flow through­out the house, but still gives the kitchen suf­fi­cient pri­vacy. Be­fore the kitchen was put in, new lam­i­nate float­ing floor­boards were laid – the click-to­gether boards are in­ex­pen­sive, look great and are su­per easy to in­stall (see box, right).

Barry chose bam­boo bench­tops, gloss white mod­ern cabi­net doors and brushed stain­less steel han­dles from the flat­pack Ka­boo­dle range avail­able at Bun­nings. A di­vid­ing wall helps to de­fine the area and pro­vides at­trac­tive open stor­age and dis­play.

HEART OF THE HOME

David and Naomi were amazed with the stun­ning trans­for­ma­tion of their dark and dingy room. “It’s gor­geous – so warm and wel­com­ing. Tak­ing down the walls worked one hun­dred per cent – it’s just opened it right up!” They re­ally like how they can now in­ter­act with all the rooms while in the kitchen, and there’s more bench space than they thought would fit. “It’s a beau­ti­ful, clean and fresh space. We love it all!”

af­ter Light and bright The trans­formed kitchen is much more spa­cious and ac­ces­si­ble.

Newspapers in English

Newspapers from Australia

© PressReader. All rights reserved.