CRE­ATIVE MAKEOVER

Jamie Durie takes a plain front yard and cre­ates a beau­ti­ful out­door space.

Homes+ (Australia) - - CONTENTS -

WHILE YOUNG COU­PLE So­phie and An­thony en­joyed hands-on ren­o­vat­ing of their first home, they were stumped by their front yard. Lack­ing in plants and per­son­al­ity, they felt it didn’t re­flect who they were or their new in­te­ri­ors – and they lacked the skills and in­spi­ra­tion to change it. How­ever Jamie Durie came up with a plan to make use of ev­ery cen­time­tre and re­con­nect the two front rooms – the liv­ing and mas­ter bed­room – to the gar­den.

First of all he de­mol­ished the old rot­ting re­tain­ing wall and the un­used paved path. A gabion wall, made of nat­u­ral stones stacked within wire mesh, was built closer to the bound­ary line, free­ing up space for the out­door liv­ing area. This was cre­ated with a Good Times mo­du­lar deck­ing sys­tem. Grey pavers were laid to form a clear path to the home’s en­try, and the front of the house was clad in tim­ber bat­tens mounted on grey painted back­ing boards. Thick hedges were planted for pri­vacy, along with lush na­tives and a few “stand-out plants” around the deck. So the cou­ple could sit and en­joy the new gar­den, Jamie carved out­door stools and a ta­ble from Hebel aer­ated con­crete. A wa­ter tank and garage door from Color­bond, also in grey to match the roof, com­pleted the up­date.

The makeover has changed So­phie and An­thony’s life­style. “Now we can pot­ter in the gar­den and en­ter­tain out­side. And from the front rooms it looks like we live in a lush re­sort!”

Newspapers in English

Newspapers from Australia

© PressReader. All rights reserved.