SMALL IS BEAU­TI­FUL

Barry Du Bois thinks cre­atively to turn a tiny court­yard into invit­ing and use­ful zones.

Homes+ (Australia) - - CONTENTS -

A tiny bar­ren court­yard gets new life with a cre­ative makeover by Barry Du Bois.

THE IN­NER CITY TOWN­HOUSE of new­ly­wed home­own­ers Kylie and

Sean in­cluded a repur­posed car space that had been con­verted into a small and bare court­yard. It was where their “beau­ti­ful, delin­quent and ado­les­cent ca­nine” lived, in her ken­nel and on a small piece of ar­ti­fi­cial turf. The keen ren­o­va­tors were des­per­ate to im­prove the back­yard and make a space they – and Mia – could en­joy, but they weren’t sure how to tackle the awk­ward slope and shape of the space.

Barry’s plan to make the yard seem larger in­volved elim­i­nat­ing the slope to cre­ate dif­fer­ent lev­els and zones with three “desti­na­tions”. First, the pavers were ripped up and re­tain­ing walls con­structed. A new area for the ken­nel and ar­ti­fi­cial turf mat was cre­ated so Mia can see her own­ers in the house. A deck was built at the rear of the court­yard, and an awning con­structed over the back doors so they can be opened with­out rain com­ing in. Fi­nally, Barry added 20% soft ground to the court­yard with a com­bi­na­tion of pavers and mondo grass, which will help to cool it down – and please the pooch!

The fin­ish­ing touches make the zones dis­tinct: metal screens sep­a­rate the out­door lounge “room” from the firepit zone – fea­tur­ing stools made out of tree stumps – while the colour­ful ver­ti­cal gar­dens frame the deck, which in­cludes a handy tim­ber stor­age box. Kylie and Sean are amazed by Barry’s makeover and, along with Mia, are keen to en­joy this now spe­cial place.

Newspapers in English

Newspapers from Australia

© PressReader. All rights reserved.