OPEN SE­SAME

Homes+ (Australia) - - BEFORE & AFTER -

The jum­ble of sprawl­ing liv­ing ar­eas of­fered abun­dant space, but no open-plan flow. By re­mov­ing a gyprock wall be­tween the tra­di­tional liv­ing and din­ing ar­eas, the new L-shaped liv­ing space is now a free-flow­ing, light-filled gem that spills into the back sun­room and up­dated kitchen.

With this re­de­fined liv­ing area, I was able to eke out a new bed­room in the cen­tre of the house. By clos­ing off the arch in the en­try foyer and steal­ing space from the liv­ing room, I cre­ated a new bed­room, open­ing off the hall­way. Two vented sky­lights com­pen­sate for the ab­sence of a win­dow. It’s now a four-bed­room house in an area favoured by fam­i­lies. In fact, a ten­ant was se­cured on a one-year lease im­me­di­ately upon com­ple­tion of the ren­o­va­tion.

So­latube 400EC vented sky­lights let hot air out of the room.

Drab to fab Dec­o­rat­ing in sub­dued colours and soft lay­ers has cre­ated a cosy bed­room. The el­e­gant win­dow dress­ing com­bines slim­line vene­tian blinds for pri­vacy and vel­vet cur­tains from Ikea to block out light. Blinds hide an un­sightly fence out­side.

be­fore

Pure po­ten­tial The en­try and sec­ond liv­ing area was more than am­ple – per­fect for cre­at­ing a valu­able fourth bed­room.

Newspapers in English

Newspapers from Australia

© PressReader. All rights reserved.