KOBI

A lovely lo­ca­tion and nice neigh­bours en­cour­aged Kobi and Ge­or­gia to ren­o­vate for the long-term – and they couldn’t be hap­pier.

Homes+ (Australia) - - CONTENTS -

Com­bin­ing their reno and deco skills, Kobi and Ge­or­gia turned an old wreck near Perth into a stun­ning fam­ily home.

“WE WEREN’T RE­ALLY LOOK­ING for our fam­ily home when we bought this prop­erty four years ago. The orig­i­nal ‘60s brick-and-tile bun­ga­low had three bed­rooms, one bath­room and a big shed out the back. Most peo­ple would have bull­dozed it. How­ever, we thought it had good bones and po­ten­tial, plus we could sub­di­vide the land to fund what­ever we would do with the house.

When the sub­di­vi­sion sold, we weren’t sure what our plans were for the house. How­ever, as we got to know the area we started think­ing about stay­ing longterm. It has quiet streets, is close to the beach and we hit the jack­pot with nice neigh­bours. We all get along re­ally well and that makes such a dif­fer­ence to where you are liv­ing.

A QUICK UP­DATE

Four months af­ter mov­ing in we be­gan ren­o­vat­ing. We’d been liv­ing in the three orig­i­nal bed­rooms and cop­ing with brown and green tiles, a pink bath, old linoleum and a mouse nest in the oven! As the laun­dry was big­ger than the bath­room, we swapped those over, then fresh­ened up the bed­rooms by rip­ping out the old car­pet, mak­ing shut­ters for the win­dows and paint­ing the walls in an off-white colour.

THE BIG RENO

Just over two years later, I took a year off work to fin­ish the renovation. I’m a car­pen­ter and Ge­or­gia is cre­ative and has a good eye, and we re­ally wanted to be able to sink our teeth into the job.

We did a fair bit of Pin­ter­est­ing to get ideas to­gether, then I asked a mate to show me a com­puter pro­gram for cre­at­ing plans and taught my­self how to use it. Ge­or­gia and I put our ideas on pa­per and sub­mit­ted them to coun­cil. We got the go-ahead and I de­mol­ished the orig­i­nal kitchen, liv­ing and din­ing ar­eas. All that re­mained were the three bed­rooms we were liv­ing in and the bath­room and laun­dry. We bought a camp oven to func­tion as our kitchen – and put all our food in jars to pro­tect it from the mice!

Ge­or­gia let my imag­i­na­tion guide the renovation, but she pulled me back in ar­eas where she thought I was get­ting a bit ‘out there’. There was also a lot of mak­ing it up as we went along. How­ever, we knew that we wanted

“I’ve al­ways wanted to cre­ate my own home and we could both work on this project.”

a four-bed­room, two-bath­room con­tem­po­rary beach house, with a large fam­ily area on the ground floor, and a par­ents’ re­treat up­stairs with a large liv­ing area, of­fice/craft room and master bed­room with walk-in robe and large bath­room.

I used tim­ber from the demo, skip bins and Gumtree for the renovation and fur­ni­ture. Most of the win­dows were made by a mate from the dis­as­sem­bled orig­i­nal win­dows, which I glazed with re­cy­cled glass.

The stair­well is a strong fea­ture of the main liv­ing room and one of the first in­te­rior el­e­ments I de­signed. The ver­ti­cal balustrades are made from re­pur­posed tim­bers and at­tach to a beam in the ceil­ing. The stairs then at­tach to the wall and the balustrades, so it’s dec­o­ra­tive and struc­tural. We de­signed the kitchen cab­i­netry to be func­tional with plenty of stor­age space, and I cre­ated the jar dis­play shelv­ing with left­over tim­ber.

While down­stairs is all about fam­ily (our baby Jonah arrived last year), we wanted the up­per level to have more of a re­sort feel. I put in a tall raked ceil­ing and dropped wall heights be­tween the liv­ing area, bed­room and walk-in robe to ac­cen­tu­ate the ceil­ing. The bath­room was de­signed to be lux­u­ri­ous, like the re­sort bath­rooms in Bali.

MAK­ING IT HOME

Ge­or­gia took the lead with the in­te­rior decor. We like to find well-made pieces, so looked to Gumtree, street col­lec­tions and re­cy­cling cen­tres, and Ge­or­gia re-cov­ered sec­ond-hand fur­ni­ture and made our cush­ions. We’ve ended up with a lot of aqua through the house, but that just hap­pened – it wasn’t planned. I made the din­ing ta­ble, the bed in the main bed­room, a bench at the en­trance and up­stairs, the cof­fee ta­ble and some chop­ping boards.

At the mo­ment we live down­stairs as that is where Jonah is usu­ally sleep­ing, but when he’s old enough we will be up­stairs in our bed­room. We kept the house open at the front so we can be in con­tact with our neigh­bours, and love hang­ing out in the front garden. I surf and wind­surf, so the prox­im­ity to the ocean is great. We are re­ally happy with how the house has turned out.”

Kobi de­signed and made the stair­case from re­cy­cled tim­ber. Per­sonal touch Ge­or­gia sewed the cush­ion cov­ers to go with the Free­dom sofa and ot­toman. Flatweave rug from Rug Junc­tion.

Warm glow Re­claimed jar­rah floor­boards picked up on Gumtree were fin­ished in an oil wax .

Newspapers in English

Newspapers from Australia

© PressReader. All rights reserved.