De­vel­op­ment loses car bays

JDAP VOTES TO CUT NUM­BER OF PARK­ING SPA­CES

Southern Gazette (Victoria Park) - - News - Bryce Luff and Aaron Cor­lett

THE num­ber of car bays at a pro­posed apart­ment com­plex in the Town of Vic­to­ria Park will be cut to ease con­cerns of over­sup­ply and im­pacts on amenity.

In Jan­uary, the Town sup­ported the de­vel­op­ment of a 36-dwelling com­plex on Bas­ing­hall Street but rec­om­mended the Metro Cen­tral Joint De­vel­op­ment Assess­ment Panel (JDAP) re­duce the num­ber of bays when it con­sid­ered the item this month.

JDAP pan­el­lists voted 5-0 on Wed­nes­day to back the de­vel­op­ment, with sev­eral amend­ments.

One of those was a re­duc­tion in the num­ber of bays from 61, with one in four spots to be filled with land­scape strips.

The ex­act num­ber of bays in the de­vel­op­ment will be known when a fi­nal de­sign is com­plete, ac­cord­ing to JDAP pre­sid­ing mem­ber Charles John­son.

Vic­to­ria Park Deputy Mayor Vicki Pot­ter said there was an over­sup­ply of park­ing, de­spite al­ter­na­tives in­clud­ing pub­lic trans­port close by.

“With the ex­pected in­crease in pop­u­la­tion, in­fill and medium to high-den­sity hous­ing, this is an op­por­tu­nity to build a de­vel­op­ment that is more sus­tain­able and puts peo­ple first in de­sign,” she said.

“There is no need for quite so many car bays when there is pub­lic trans­port and amenity avail­able to res­i­dents of the prop­erty so close by.

“It’s im­por­tant, with the Town’s ur­ban for­est strat­egy im­mi­nent, we pro­vide a space where peo­ple can plant trees and en­joy sus­tain­able green space.”

At the meet­ing, Vicki Caulfeld called for the panel to re­ject the project, with the open space carpark com­po­nent a big is­sue for neigh­bours. She said the min­i­mum bays re­quired – 37 – for res­i­dents and nine for visi­tors could have been lo­cated in a base­ment or un­der­croft and the space set aside for park­ing used for land­scap­ing.

“This would al­low space on the block for land­scap­ing in­clud­ing large trees and com­mu­nal fa­cil­i­ties to im­prove the amenity of the res­i­dents,” she said.

Mackay Ur­ban­design’s Mal­colm Mackay, who con­firmed the De­sign Re­view Com­mit­tee’s sup­port for the de­vel­op­ment, said base­ment park­ing was ex­pen­sive. He said the vis­ual im­pact of the car park would be mi­nor.

Newspapers in English

Newspapers from Australia

© PressReader. All rights reserved.