Mod­ern mas­ter­piece

Paul and Ju­lia a Dan­nock’s Old Beach ho home

Sunday Tasmanian - Tassie Living - - FRONT PAGE - Jes­sica Howard Any­one in­ter­ested in putting their own amaz­ing home up for con­sid­er­a­tion for house of the week can email jes­sica.howard@news.com.au

SOME­TIMES the best state­ment a house can make is no state­ment at all. For this Old Beach res­i­dence, the fo­cus of cre­at­ing a sub­tle re­la­tion­ship with the set­ting has cre­ated a pri­vate haven that qui­etly as­serts its pres­ence on the land.

“The house isn’t just an ego­tis­ti­cal self- in­dul­gence,” ex­plained Lim­i­nal Spa­ces ar­chi­tect Elvio Bri­anese, who de­signed the home.

“This house is about be­ing hor­i­zon­tal, re­ces­sive and black so it dis­ap­pears into the land­scape.”

Com­pleted four years ago, Ju­lia and Paul Dan­nock’s fam­ily home show­cases de­sign el­e­ments which ef­fort­lessly work to­wards ef­fi­ciency and max­imis­ing the beau­ti­ful river views.

Made pos­si­ble by a cre­ative col­lab­o­ra­tion be­tween the Dan­nocks, the Lim­i­nal Spa­ces team and Cord­well Lane builders, the waterfront home is within sight of the cou­ple’s pre­vi­ous house.

“The very first house we built was in Old Beach up on the hill and we loved that house and never thought we’d move,” Ju­lia said.

“This land used to be a big pad­dock and when we saw them sub­di­vid­ing it we bought the block and held on to it for a cou­ple of years.

“What we wanted for the home was an in­dus­trial, mod­ernist look.

“We didn’t want a house; we wanted a home that was a piece of art.”

With the sun stream­ing in from the north and the views in the south, the roof is an­gled to al­low the sun to pen­e­trate the south side liv­ing ar­eas.

Pol­ished con­crete slab floors cre­ate a ther­mal mass heat sink and a cen­tral ma­sonry wall has sev­eral key func­tions – space for the Dan­nocks’ ex­ten­sive art col­lec­tion, cre­at­ing a pri­vacy buf­fer and to re­tain heat.

The home’s con­nec­tion to the land­scape is en­hanced by its open­ness and flow be­tween in­door and out­door spa­ces.

Glazed slid­ing doors on ei­ther side of the home can be pushed away to cre­ate one big open- plan space.

“What’s spe­cial about this house is that it has this out­door room which en­ables you to man­age the wind and rain,

max­imise the sun and live out­side which is quite rare, par­tic­u­larly in our Tassie win­ters,” Elvio said.

What started out as a house for just Paul and Ju­lia soon changed with the ar­rival of their first child just two weeks af­ter mov­ing in and an­other two years later.

The three- bed­room home gives the chil­dren plenty of safe space to run about while also pro­vid­ing se­cluded space for Ju­lia and Paul.

The home hasn’t been just built, it has been crafted, as seen in the many de­tails of the home – such as the unique bath­rooms, which con­tinue the theme of open­ness and re­la­tion to the land.

The op­u­lent baths are hid­den away be­hind slats, which can be re­moved, and the ad­ja­cent door/ win­dow can be left closed for pri­vacy or opened to cre­ate a pool- like at­mos­phere. “Crafts­man­ship is a lost art,” Elvio said. “There are a lot of houses that get built but not nec­es­sar­ily de­signed. Here, we’re cel­e­brat­ing crafts­man­ship and clever de­sign.

“We can do the ar­chi­tec­ture and we can set up op­por­tu­ni­ties but what we were re­ly­ing on was the part­ner­ship with Paul and Ju­lia to give the house soul.”

Very con­tent to set­tle in their re­spon­sive and adapt­able home, the idea of liv­ing in a “nor­mal” house now seems very for­eign, Ju­lia says.

“I can­not imag­ine liv­ing in a house sur­rounded by walls and cur­tains now,” she said.

“We just love that feel­ing that we’re out­side all the time.”

Newspapers in English

Newspapers from Australia

© PressReader. All rights reserved.