Bold and beau­ti­ful

This peace­ful pad built on an ir­reg­u­larly shaped Mt Nel­son block of­fers panoramic views, light and, most im­por­tantly, win­ter warmth, writes Jar­rad Be­van

Sunday Tasmanian - Tassie Living - - HOME - Any­one in­ter­ested in putting their own amaz­ing home up for con­sid­er­a­tion for house of the week can email jes­sica. howard@ news. com. au

WHEN de­sign­ing a home, it’s im­por­tant to start with­out any pre­con­cep­tions, Ho­bart ar­chi­tect Fred Ward says. Look­ing closely at the space you are de­sign­ing for and lis­ten­ing care­fully to your client’s needs are equally sig­nif­i­cant, he says.

Fred’s firm 1+ 2 Ar­chi­tec­ture de­signed a Mt Nel­son home for Deb­bie Vo­gel, Glenn Evans and their son Cal­lum in 2008.

“Their brief was quite con­ven­tional, a three- bed­room fam­ily home in­cor­po­rat­ing two sep­a­rate liv­ing zones, out­door en­ter­tain­ing ar­eas and decks, a two- car car­port and a work­shop/ stu­dio,” he said.

“They asked for lots of nat­u­ral light, good pas­sive so­lar per­for­mance and warmth in win­ter.

“The ar­chi­tec­ture was to be con­tem­po­rary and ap­pro­pri­ate to the set­ting.”

The site had been carved off a larger semi- bush block, gen­tly slop­ing and rocky with ori­en­ta­tion to­wards dis­tant city and river views to the north and Mt Welling­ton to the west.

“The site is an awk­ward shape – neigh­bours’ drive­ways had a di­rect ef­fect on the plan­ning of the house,” Fred said.

Be­ing 350m above sea level meant cooler tem­per­a­tures, win­ter snow and ex­po­sure to cold winds. High- qual­ity in­su­la­tion was vi­tal. Fred said the plan re­sponded di­rectly to the con­di­tions of the site.

He said the house’s wine- glass form re­lates to the an­gu­lar boundary ge­om­e­try of the Mt Nel­son block.

Liv­ing rooms were po­si­tioned for sun and views, with large open­ings cre­at­ing spa­tial flow be­tween in­door and out­door liv­ing ar­eas.

“The en­try has been de­signed as a de­lib­er­ately com­pressed space to ac­cen­tu­ate the sense of greater vol­ume when en­ter­ing the liv­ing room,” Fred said. De­lib­er­ately small in area, the house is about 200m2. Floor space was traded for well de­signed- space. Fred said the liv­ing room was de­signed around the needs of his client’s small fam­ily.

“The spa­ces be­tween fur­ni­ture el­e­ments were de­signed for con­ver­sa­tion,” he said.

“The study, just off the liv­ing area, bor­rows space from the hall­way and was de­signed with a vis­ual re­la­tion­ship to the garden in mind.”

The de­sign also fo­cuses on qual­ity in con­struc­tion. It was built by John Heb­ble­white Builders, com­pleted in 2011.

Deb­bie said they “im­me­di­ately clicked” with the builder and even though there were some sched­ul­ing clashes and un­ex­pected ob­sta­cles, he was their first and only choice.

“I looked for­ward to the fort­nightly site meet­ings with the 1+ 2 guys and John, it felt like a team ef­fort and was great fun,” she said.

“We spent a year on the de­sign process, even Cal­lum had his say on what he would want in his dream house.

“It would be im­pos­si­ble to pick a favourite high­light, but I do love in the cold, crisp, sunny win­ter­time sit­ting on a couch in the lounge with a news­pa­per and cof­fee, it’s so warm, beau­ti­ful and peace­ful.”

Fred said, in the end a house is not just a build­ing, “it’s a com­mu­nity event”.

Deb­bie agreed: “It’s much more than four walls and a roof.”

Through­out the prop­erty at­ten­tion was placed on finer car­pen­try and ma­sonry de­tail, care­fully crafted join­ery and fine de­tails.

Fred de­scribed it as “re­fined, care­fully de­tailed, small and beau­ti­ful”.

Ex­ter­nally the house was de­signed to sit com­fort­ably within its sur­rounds.

Dark- stained ver­ti­cal- board cladding has been se­lected as a durable, eco- friendly ma­te­rial that beau­ti­fully com­ple­ments the bush sur­rounds.

“We used macro­carpa which is of­ten used for farm­ing wind breaks for its dura­bil­ity and be­cause it is ba­si­cally a weed as op­posed to us­ing for­est tim­ber,” Fred said.

“It also lends a beau­ti­ful, silky, tac­tile qual­ity to the ex­te­rior. We wanted the ex­te­rior to be dark and pro­tec­tive in con­trast to the light- filled, warm in­te­rior.”

Newspapers in English

Newspapers from Australia

© PressReader. All rights reserved.