Point of dif­fer­ence

When two styles com­bine

Sunday Tasmanian - Tassie Living - - FRONT PAGE - Jessica Howard Any­one in­ter­ested in putting their own amaz­ing home up for con­sid­er­a­tion for house of the week can email jessica. howard@news.com.au

EV­ERY cou­ple have their own style, taste and aes­thetic – but when it comes to com­bin­ing them in a home, it’s not al­ways straight­for­ward.

For Greg Kay, a fan of the mod­ernistic style, and Tr­ish Knight, a tra­di­tion­al­ist, the so­lu­tion was sim­ple – have a wing each suited to their own taste.

A ren­o­va­tion of their 1890s Bat­tery Point cot­tage sat­is­fies Tr­ish’s wishes, while the rear ex­ten­sion has Greg writ­ten all over it.

In fact, he specifi cally asked for “a fab­u­lous con­crete house”.

“Be­cause I knew Greg quite well, I knew he al­ways wanted a con­crete house,” ar­chi­tect Maria Gigney said.

“It was kind of the fait ac­com­pli that it had to be such – it was just find­ing a way to get it ap­proved.

“In the orig­i­nal ver­sion, the house wasn’t so stag­gered, it was a bit more stream­lined, but we had to push and pull the de­sign to get it through the plan­ning scheme. It took about 12 months just to get it ap­proved.”

The fi­nal ver­sion re­sulted in a pas­sive so­lar waterside mas­ter­piece, which even at­tracted the at­ten­tion of TV show Grand De­signs Aus­tralia, which fol­lowed the three- year process that fin­ished in June.

The orig­i­nal cot­tage is now listed on the Stayz ac­com­mo­da­tion web­site but Tr­ish still has her offi ce at the front of the three- bed­room home.

“It be­longed to the Batt Fam­ily, who were an orig­i­nal Bat­tery Point fam­ily,” Maria ex­plained.

“The daugh­ter of the orig­i­nal owner lived there un­til she died and her sis­ter was next door too. She had a row boat and used to go out from the jetty be­low – even in her 90s she’d go out and catch fish.”

A small red brick house at the back of the block was torn down to make way for the spec­tac­u­lar ex­ten­sion, but the bricks were reused in the court­yard.

The three- storey ad­di­tion in­cor­po­rates su­per- in­su­lated ther­mal mass, a tim­ber­framed cur­tain wall dou­ble- glaz­ing sys­tem that in­su­lates slab edges, and re­verse- ve­neer cel­ery- top pine wall cladding.

The re­verse ve­neer has the solid ther­mal mass on the in­side and in­su­la­tion on the out­side.

The cel­ery- top pine was sourced from Geil­ston Bay, where it was also milled, and

The main rea­son was to try and make peo­ple un­der­stand that a large house doesn’t have to be a McMan­sion, that you can ac­tu­ally do it in a

re­ally sus­tain­able way

off- cuts were used for cladding, fas­cias and joinery to en­sure min­i­mal waste.

Other ef­fi­cient and sus­tain­able fea­tures in­clude rain­wa­ter har­vest­ing for the bot­tom­floor pool, low- emis­sion fin­ishes, wa­ter- sav­ing de­vices, nat­u­ral gas hy­dronic heat­ing, nat­u­ral cross ven­ti­la­tion and so­lar har­vest­ing.

Floor- to- ceil­ing win­dows let in the amaz­ing views across the River Der­went and Sandy Bay and per­haps the best place to en­joy the views is from Greg’s sep­a­rate of­fice space at the back.

The pro­ject has been nom­i­nated in the Tas­ma­nian Ar­chi­tec­ture Awards in the al­ter­ations and ad­di­tions cat­e­gory.

Maria said the de­ci­sion to put the house up for con­sid­er­a­tion was about cre­at­ing a greater aware­ness of sus­tain­abil­ity in big homes.

“The main rea­son was to try and make peo­ple un­der­stand that a large house doesn’t have to be a McMan­sion, that you can ac­tu­ally do it in a re­ally sus­tain­able way,” she said.

“This house is large but it’s been com­part­men­talised into smaller ar­eas so you can close parts off.”

Vote in the Peo­ple’s Choice prize in this year’s Tas­ma­nian Ar­chi­tec­ture Awards to be in the draw to win a Zip boil, chilled and sparkling Hy­dro­Tap unit worth $ 4345.

You can vote on­line for your favourite pro­ject. Vote at www. ar­chi­tec­ture. com. au/ tas.

The win­ner will be no­ti­fied by phone on June 14.

Newspapers in English

Newspapers from Australia

© PressReader. All rights reserved.