Opened up with grand style

Sunday Tasmanian - Tassie Living - - HOME - JAR­RAD BE­VAN

THE very first thing Sandy Bay’s Cor­nish fam­ily chose for their ren­o­va­tion were the beau­ti­ful tiles that are found through­out their Eurella Ave home.

They wanted to achieve a pol­ished con­crete look, which later set the scene for the theme of the ren­o­va­tion and the sparkling new look of their home.

Over an eight- month pe­riod in which they re­lo­cated to their shack at Eggs And Ba­con Bay and drove an hour to and from work, Lady Gowrie Tas­ma­nia chief ex­ec­u­tive Ros Cor­nish and her hus­band, UTAS lab­o­ra­tory man­ager Peter Cor­nish, trans­formed their prop­erty from a 1970s style “tim­ber and mis­sion brown” home into a sleek, mod­ern and stylish house that is more func­tional than it was in the past.

While the liv­ing space is now open- plan, it has re­tained a sense of sep­a­rate spa­ces, from the din­ing to the study nook to the out­door en­ter­tain­ing area.

Ros said be­fore they launched into the ren­o­va­tion pro­ject, which quickly be­came big­ger than Ben Hur, they made a wish list of what they wanted to achieve.

She said it gave them a firm idea of what they were look­ing for.

“We wanted to open the house up, make it open- plan and more func­tional,” she said.

“Re­tain­ing the sun was im­por­tant but we also wanted to close in a deck area to make an in­door- out­door room.

“The work in the lounge may have had the big­gest im­pact on the feel of the house. Our ar­chi­tect came up with the idea to lift the ceil­ing, mak­ing the up­stairs feel large and spa­cious.”

The fam­ily also moved their laun­dry from the ground to the first floor, im­prov­ing ac­cess to the back­yard; land­scaped the gar­dens to cre­ate less main­te­nance and fit com­fort­ably with the bush set­ting; and cre­ated a wel­com­ing en­trance re­plac­ing the for­mer ex­ter­nal stair­case that led to the bal­cony.

Ros said the gar­dens were “per­haps the crown­ing glory for us” with 12 tonnes of rocks and 300 plants, with more to come, cre­at­ing a beau­ti­ful set­ting.

An au­to­mated wa­ter­ing sys­tem has stream­lined out­door main­te­nance mak­ing week­end get­aways all the eas­ier.

The ren­o­va­tion also in­cluded turn­ing a sin­gle drive­way into a dou­ble, build­ing beau­ti­ful, invit­ing, roomy bath­rooms and re­plac­ing ev­ery win­dow.

All their old fur­ni­ture was sold and new pieces took their place, fit­ting with the theme of con­tem­po­rary style, clean lines and clas­sic black, white and grey tones.

They did keep a lit­tle of the old with the new. Peter used his handy­man skills to turn the lounge room’s ex­posed beams into their new din­ing ta­ble.

Sit­u­ated off Churchill Ave, in Sandy Bay, the fam­ily bought their house more than 30 years ago pri­mar­ily for its prox­im­ity to the univer­sity.

And be­ing lo­cated just five min­utes from the Ho­bart CBD, hav­ing glo­ri­ous city and river views as well as nearby bush­land it had ev­ery­thing go­ing for it. But af­ter 34 years, the home had got­ten “a lit­tle tired”.

“Our choices were up­grade here or move and we couldn’t find any­where that we re­ally wanted to move to,” Ros said.

“Once we had the real es­tate agents through our house to give us an idea of what it was worth, they all said ‘ lo­ca­tion, lo­ca­tion, lo­ca­tion’ and that we would be crazy to sell.”

Ros said know­ing when to stop a ren­o­va­tion was tricky, be­cause there are al­ways big de­ci­sions that need to be made ur­gently and many things can’t be changed eas­ily, mak­ing de­ci­sive­ness key.

“Also, some­thing I learnt was that an un­lim­ited bud­get would be very handy,” she said. And that wish list? “We got al­most ev­ery­thing from it. If we were do­ing it again, I’d maybe move one wall back a few me­tres, but that is it,” Ros said.

“Our home is now easy to live in and to look af­ter. We are very glad that we didn’t sell.”

OPEN LIV­ING: Above, Ros and Peter Cor­nish’s house at Sandy Bay fea­tures an in­door- out­door liv­ing room; be­low, the kitchen- din­ing area.

Pic­tures: MATT THOMP­SON

HAPPY HOME: Ros Cor­nish at her Sandy Bay home. Inset, a bed­room with a view. Pic­ture: MATT THOMP­SON

RE­VI­TALISED: Top, the bed­room; above, the liv­ing room; be­low, the view from the bal­cony of the land­scaped gar­dens. Pic­tures: MATT THOMP­SON

Newspapers in English

Newspapers from Australia

© PressReader. All rights reserved.