More than one di­rec­tion

Sunday Tasmanian - Tassie Living - - FRONT PAGE - Jes­sica Howard

COM­BIN­ING two house­holds into one on a sub­ur­ban block, while also ad­dress­ing is­sues such as en­ergy effi ciency and re­duc­ing ev­ery­day run­ning costs sounds like a lot of hard work, right?

For Rick Lette and Caro­line Wells, the hard­est part of the project was fi nd­ing a rental prop­erty to tem­po­rar­ily live in that al­lowed pets.

With the aid of Dock4 Ar­chi­tec­ture’s Richard Loney, the pair were able to beau­ti­fully ren­o­vate the 1940s Mt Stuart res­i­dence which Caro­line’s mother Mar­garet had called home for the past 20 years.

The eight- month re­model was com­pleted in Septem­ber this year and in­cor­po­rates self­con­tained ac­com­mo­da­tion for Mar­garet in the down­stairs ex­ten­sion.

“We looked at Mar­garet’s needs, our cur­rent needs for a smaller house and my fu­ture needs de­pend­ing on how my con­di­tion ( mo­tor neu­ron disease) pro­gresses,” Rick said.

“We also wanted a smaller en­vi­ron­men­tal foot­print, which is some­thing we’ve been able to achieve.

“We get all this mag­nifi cent sun­light and even dur­ing win­ter we’ve had to turn on the air- con­di­tioner to cool the house down.”

Dou­ble- glazed win­dows in the new sec­tion of the house, re­con­di­tion­ing the orig­i­nal win­dows to ex­clude drafts and con­vert­ing to gas have all im­proved the home’s effi ciency and run­ning costs.

“We’d still like to lessen the en­vi­ron­men­tal im­pact with some so­lar pan­els and rain­wa­ter col­lec­tion but we had a list of things we’d like and things we needed,” Rick said.

“Th­ese things were wants rather than needs so we had to leave them for later.”

Ex­ter­nally, tim­ber, metal and ce­ment sheets cre­ate a mix of tex­tures and colours while the in­side fea­tures semi- in­dus­trial com­po­nents, but the house over­all re­tains a warmth to it, com­ple­mented by bits and pieces picked up in the cou­ple’s trav­els such as hand- blown Vene­tian glass and Egyp­tian fab­rics dis­played on the wall.

“We wanted the old and the new sec­tions to be dis­tinc­tive but to re­tain some con­ti­nu­ity so they didn’t look too dif­fer­ent,” Rick said.

Caro­line agreed. “I like that you can look at the front of the house and have no idea what’s hap­pen­ing at the back.”

The ex­ten­sion in­cludes Mar­garet’s liv­ing space, which has its own en­trance, kitchen, bath­room and sep­a­rate bed­room with walk- in wardrobe.

A tim­ber deck with views to Mt Di­rec­tion and down the Der­went sits on top of this ad­di­tion.

The orig­i­nal sec­tion of the house com­prises Rick’s study, the mas­ter bed­room, a sec­ond bed­room on one side and the kitchen, din­ing and lounge on the other.

The cen­tre­piece of the home, the kitchen, is Rick and Caro­line’s favourite space.

“I like the way you can come in and the kitchen, lounge and din­ing fl ow so well but you

can still go in the lounge and feel cosy; you don’t feel like you’re in a great big open- plan area,” Caro­line said.

“It has the feel of apart­ment liv­ing in the sub­urbs, you could be any­where re­ally.”

Newspapers in English

Newspapers from Australia

© PressReader. All rights reserved.