Open liv­ing han­dles heat and cold

Sunday Tasmanian - Tassie Living - - HOME - Jar­rad Be­van Any­one in­ter­ested in putting their own home up for con­sid­er­a­tion for house of the week can email jar­rad. be­van@ news. com. au

IM­PROMPTU so­cial­is­ing and a de­sire for in­door- out­door liv­ing in­spired the 15/ Love House. De­signed by Tas­ma­nian ar­chi­tec­ture fi rm Cu­mu­lus Stu­dio, the Launce­s­ton home in­cor­po­rates a com­mon­sense ap­proach to sus­tain­abil­ity.

Cur­rent life cy­cle anal­y­sis shows 89 per cent of en­ergy is ac­tu­ally used in the op­er­a­tional phase of a house, rather than in the build­ing process – in par­tic­u­lar, heat­ing, ven­ti­la­tion and air con­di­tion­ing.

Cu­mu­lus Stu­dio di­rec­tor Todd Hen­der­son said, to this end, the 15/ Love House was or­gan­ised on a pas­sive so­lar model whereby the hab­it­able spa­ces were lo­cated to take full ad­van­tage of so­lar gain in win­ter, while ma­jor open­ings re­cessed to pro­vide shad­ing from the harsh sun in sum­mer.

He said dou­ble height voids acted as chim­neys, purg­ing ex­cess heat and ven­ti­lat­ing the house, while win­dows were dou­bleglazed and wall, fl oor and ceil­ing in­su­la­tion was specifi ed well above the cur­rent in­dus­try stan­dard.

“All of this com­bines to pro­vide a high­per­for­mance build­ing en­ve­lope, re­quir­ing min­i­mal heat­ing in win­ter and cool­ing in sum­mer,” he said.

Con­scious de­ci­sions were made re­gard­ing sus­tain­abil­ity dur­ing the ma­te­rial pal­ette se­lec­tion.

The ma­jor ma­te­rial used on the project was brick. Due to its longevity and dura­bil­ity, it can be ren­o­vated, sal­vaged, cleaned and reused.

Bricks have the abil­ity to be re­cy­cled into new bricks or into other build­ing ma­te­ri­als. But, more im­por­tantly from the client’s per­spec­tive, it re­quires lit­tle or no main­te­nance.

Hen­der­son said the specifi c brick selected was a low- value “com­mon” type that had not met qual­ity con­trol stan­dards re­gard­ing ap­pear­ance and was des­tined to be­come ag­gre­gate.

He said by cut­ting away the cen­tral mass of the house, a court­yard was formed – not only al­low­ing the sun to pen­e­trate deep into the in­ter­nal liv­ing spa­ces but also pro­vid­ing op­por­tu­ni­ties for the house to grow seam­lessly and al­low fam­ily life to in­ter­act.

“The fi rst fl oor level is not im­me­di­ately ev­i­dent, only af­ter you en­ter does its ex­is­tence be­come clear via im­por­tant vis­ual con­nec­tions achieved through the use of voids,” Hen­der­son said.

“While lower fl oor spa­ces con­nect with in­ti­mate views of fam­ily life, the fi rst fl oor ac­cesses dis­tant views to the sur­round­ing moun­tains pro­vid­ing a re­lease from the of­ten cramped na­ture of sub­ur­ban liv­ing.”

The house con­sists of a sub­dued ma­te­rial pal­ette and sim­ple de­tail­ing, it does not an­nounce the in­volve­ment of an ar­chi­tect but subtly “whis­pers it in­stead”.

Hen­der­son said the house was or­gan­ised around the idea of “served and ser­vant space”.

“The non- hab­it­able ar­eas are sub­servient to the hab­it­able spa­ces al­low­ing the liv­ing ar­eas to con­nect with both the court­yard and rear gar­den and to take full ad­van­tage of ac­cess to sun,” he said.

This project has been nom­i­nated in the sus­tain­able ar­chi­tec­ture cat­e­gory of the Tas­ma­nian Ar­chi­tec­ture Awards.

To vote in the Tas­ma­nian Ar­chi­tec­ture Awards People’s Choice Prize, visit http:// www. ar­chi­tec­ture. com. au/ events/ state- ter­ri­tory/ tas- events- awards

Newspapers in English

Newspapers from Australia

© PressReader. All rights reserved.