Amaz­ing in­side and out

Sunday Tasmanian - Tassie Living - - HOME - Jar­rad Be­van

TO live in this stun­ning res­i­dence at Johns Point is to be im­mersed in a spec­tac­u­lar and di­verse Tas­ma­nian land­scape. Sea, coast and moun­tain panora­mas ex­tend from this penin­sula site en­com­pass­ing the South­ern Ocean, D’En­tre­casteaux Chan­nel, the Alum Cliffs, Mt Welling­ton and the Der­went.

The ar­chi­tec­ture in­cor­po­rates breath­tak­ing views, an easy in­door- out­door re­la­tion­ship, fl ex­i­bil­ity of use, uni­ver­sal ac­cess, pas­siveso­lar ther­mal com­fort and sus­tain­able en­ergy effi cien­cies.

Lean­ing coastal trees refl ect the wind’s fe­roc­ity. So, too, the build­ing form re­sponds to preva­lent weather and the im­me­di­ate phys­i­cal con­text.

Its en­ve­lope shields from icy souther­lies but opens to north­ern warmth and sun­light.

Mor­ri­son & Breyten­bach Ar­chi­tects di­rec­tor Yvette Breyten­bach said the Johns Point res­i­dence at South Arm, on Ho­bart’s East­ern Shore, melds “life­style with lo­ca­tion”.

She said the shel­tered, sunny court­yard, with its swim­ming pool and pa­tio, pro­vided refuge from in­clement weather and the great out­doors.

“In­te­ri­ors open into ex­te­rior space, cre­at­ing in­door- out­door en­ter­tain­ment and liv­ing rooms,” she said.

The Johns Point res­i­dence was built us­ing a tim­ber- frame con­struc­tion with ma­trix panel and ren­dered block­work cladding painted in colours sym­pa­thetic to its nat­u­ral set­ting.

Yvette said the en­vi­ron­men­tal value of the lo­ca­tion was pro­tected by avoid­ing the de­sign of a con­spic­u­ous multi- storey house in this sen­si­tive land­scape and by adopt­ing a less ob­tru­sive scale and form sym­pa­thetic to the sur­round­ings.

She said the home’s sus­tain­able de­sign prin­ci­ples high­light an en­ergy- effi cient build­ing through pas­sive so­lar de­sign.

“The plan ori­en­ta­tion and room ar­range­ment en­sured di­rect north warmth and sun­light into ma­jor liv­ing spa­ces and bed­rooms,” she said.

“Sun­shades af­ford sun con­trol to the north and translu­cent heat- refl ec­tive blinds and large roof over­hangs con­trol heat load to the west, an ori­en­ta­tion which also af­fords im­pres­sive views.”

An en­ergy- ef­fi­cient en­ve­lope was cre­ated through the res­i­dence’s slab, wall and roof in­su­la­tion com­bined with dou­ble glaz­ing and ther­mally bro­ken win­dow and door frames, and de­tails that avoid ther­mal bridg­ing to re­duce heat loss.

Nat­u­ral ven­ti­la­tion was achieved through care­fully de­signed and placed open­ings and cross ven­ti­la­tion.

Yvette said an in- slab hy­dronic heat­ing sys­tem with a re­verse- cy­cle heater, plus in­su­lated ther­mal mass, achieves a com­fort­able and sta­ble am­bi­ent air tem­per­a­ture.

En­ergy effi ciency was also con­sid­ered for the hot wa­ter – a hot- wa­ter sys­tem with re­verse- cy­cle heat­ing that uses CO² as re­frig­er­ant – and for the swim­ming pool, which is heated with so­lar tubes lo­cated on the garage roof.

Yvette said the de­sign team looked to re­duce the im­pact on the en­vi­ron­ment by en­sur­ing all the wa­ter used on the site was from har­vested rain­wa­ter.

“Potable wa­ter is col­lected from the roof and stored in a 90,000- litre tank be­low the deck,” she said.

“Site wa­ter is stored in a dif­fer­ent tank for land­scape wa­ter­ing. And waste­water is treated on site and used for sub- sur­face ir­ri­ga­tion.

“The land­scap­ing is also wa­ter effi cient, with low to no- main­te­nance plant­ing ad­ja­cent to the pub­lic coastal path us­ing en­demic drought and wind- re­sis­tant plant types.”

Yvette said the court­yard and pa­tios an­tic­i­pate chang­ing sun an­gles, wind and weather pat­terns.

“The pri­vate mas­ter bed­room and study wing en­ables with­drawal and in­ti­macy away from the gen­eral liv­ing space,” she said.

“A sep­a­rate guest wing meets vari­able ac­com­mo­da­tion needs.”

This project has been nom­i­nated in the res­i­den­tial ar­chi­tec­ture new houses cat­e­gory in the Tas­ma­nian Ar­chi­tec­ture Awards.

To vote in the 2014 Tas­ma­nian Ar­chi­tec­ture Awards People’s Choice Prize, visit www.ar­chi­tec­ture.com.au/events/state- ter­ri­tory/tas- events- awards

Any­one in­ter­ested in putting their own home up for con­sid­er­a­tion for house of the week can email jar­rad.be­van@news.com.au

Newspapers in English

Newspapers from Australia

© PressReader. All rights reserved.