Keep­ing the cot­tage charm

Sunday Tasmanian - Tassie Living - - HOME - Jar­rad Be­van

WHEN de­sign­ing the al­ter­ations for Sandy Bay’s Mar­itimo, ar­chi­tect Re­becca Fuller­ton aimed to cre­ate a beau­ti­ful fam­ily home while re­tain­ing all the el­e­ments of the home’s orig­i­nal charm.

The re­sult has been not only a smart up­grade but the cre­ation of a haven where the owner’s fam­ily will en­joy grow­ing up.

Ms Fuller­ton said the phi­los­o­phy be­hind the de­sign was to re­tain the eclec­tic char­ac­ter of the Sandy Bay home and to show off its orig­i­nal fea­tures from var­i­ous eras.

She said the aim be­hind this was to help ex­plain the home’s his­tor­i­cal story.

Ms Fuller­ton said the property was sig­nifi cant in the lo­cal­ity and streetscape of its place.

“Re­tain­ing its ag­gre­gated form rather than adding- on an­other ‘ bit’ was im­por­tant to its suc­cess,” she said.

The his­tor­i­cal fea­tures and de­tail of this house have been main­tained or re­in­stated.

Items such as the maids’ bells, tim­ber­work and stonework have be­come fea­tures of the property.

“The ma­te­ri­al­ity and de­tail­ing are sim­ple and ro­bust and in keep­ing with the orig­i­nal crafts­man­ship,” she said.

Re­tain­ing its ag­gre­gated form rather than adding-on an­other ‘ bit’ was im­por­tant to its suc­cess

Ms Fuller­ton said open­ing up Mar­itimo’s dark, com­part­men­talised rooms, while re­tain­ing the orig­i­nal form, was a key pri­or­ity.

She said the lay­out was al­tered to suit con­tem­po­rary liv­ing, and it now has free fl ow­ing liv­ing ar­eas achieved through cen­tral­is­ing the kitchen and open­ing up walls.

“The shape and size of the orig­i­nal rooms is ev­i­dent and in- use de­spite there be­ing a new spa­tial di­men­sion,” she said.

The re­moval of paint from the sand­stone fa­cade and em­pha­sis­ing the cor­ner of the house by re­duc­ing the ve­randa, al­lows a con­nec­tion to the cot­tage’s orig­i­nal char­ac­ter.

“This was in ac­qui­esce with the house’s his­tory,” Ms Fuller­ton said.

The al­ter­ation work was com­pleted by In2Con­struc­tion.

Just some of the other fea­tures in the property’s ren­o­va­tion in­clude the re­use of the rear ve­randa’s roof struc­ture, tim­ber floor­ing, v- jointed wall lin­ings and weath­er­boards.

The in­su­la­tion of the roof, ceil­ing, ve­randa walls and floor and the in­stal­la­tion of dou­bleglazed win­dows all con­trib­ute to pre­vent­ing heat trans­fer and re­duce heat­ing costs.

New doors and win­dows have also been sealed to pre­vent in­fil­tra­tion.

This has also al­lowed nat­u­ral light and win­ter sun to fil­ter into the house

The gas hy­dronic heat­ing sys­tem is also an ef­fi­cient way to heat the large amounts of ther­mal mass within the in­te­rior of the home and its large spa­tial vol­ume.

Ms Fuller­ton said the in­cor­po­ra­tion of a large bi- fold win­dow to the kitchen and open­ing up the floor plan al­lows greater cross ven­ti­la­tion and cool­ing through­out the build­ing.

“This has also al­lowed nat­u­ral light and win­ter sun to fil­ter into the house and give greater amenity to its oc­cu­pants,” she said.

“Fin­ishes with a low or nil volatile or­ganic com­pound con­tent were spec­i­fied such as a hard­wax oil floor fin­ish and wa­ter based twopack join­ery paint.

“This com­bined with good ven­ti­la­tion has en­sured that the in­ter­nal air qual­ity is healthy.”

This project has been nom­i­nated in the res­i­den­tial ar­chi­tec­ture al­ter­ations and ad­di­tions cat­e­gory in the Tas­ma­nian Ar­chi­tec­ture Awards.

To vote for the people’s choice prize, visit ar­chi­tec­ture. com. au/ events/ state- ter­ri­tory/ ta­sev­ents- awards.

Voting for the people’s choice award closes on June 18.

OLD MEETS NEW: Orig­i­nal fea­tures have been kept while mod­ern el­e­ments added to al­low a light- fi lled kitchen and liv­ing space.

ORIG­I­NAL CHARM: Above, sand­stone is a fea­ture both in­side and out; tim­ber floor­boards were given a hard­wax oil fin­ish; the cor­ner of the house was em­pha­sised by re­duc­ing the ve­randa.

Newspapers in English

Newspapers from Australia

© PressReader. All rights reserved.