Home’s new lease on life

Sunday Tasmanian - Tassie Living - - HOME - Jar­rad Be­van Any­one in­ter­ested in putting their own home up for con­sid­er­a­tion for house of the week can email jar­rad. be­van@ news. com. au

APRO­JECT that max­imised the po­ten­tial of a 1920s home won the res­i­den­tial ar­chi­tec­ture houses, al­ter­ations and ad­di­tions cat­e­gory at last night’s Tas­ma­nian Ar­chi­tec­ture Awards.

The ad­di­tion to the rear of this Browne St property, in West Ho­bart, was de­signed by Pre­ston Lane Ar­chi­tects.

PLA di­rec­tor Daniel Lane said the project was de­fined by three key de­sign ges­tures: the es­tab­lish­ment of the new podium to the rear, craft­ing of a new “float­ing’’ roof and the sleev­ing of the new into the old through the re­lo­ca­tion of the heart of the home to the rear of the property.

“The podium pro­vides a new da­tum for the rear of the site ground­ing the ex­ten­sion and el­e­vat­ing the pre­vi­ously steep back­yard to the level of the ad­di­tion,’’ Mr Lane said.

“Work­shop space was lo­cated within the sub-ter­ra­nian area, its struc­tural con­crete cell pro­vid­ing a cost ef­fec­tive re­tain­ing so­lu­tion.

“The re­sult was a us­able view­ing plat­form to the panoramic views across Ho­bart.’’

Mr Lane said a project of this type ex­plores the benefi ts of reusing and re­viv­ing an ex­ist­ing ‘ 20s home.

“The ex­ten­sion in­jected new life into a po­ten­tially un­der- utilised in­ner city block,’’ he said.

“A so­cially sus­tain­able re­sponse, it has al­lowed the grow­ing fam­ily to stay in their ex­ist­ing house rather than mov­ing out of the city into a larger sub­ur­ban block.’’

Pas­sive- so­lar tac­tics were in­te­gral to the plan­ning and lay­out of the ex­ten­sion.

Mr Lane said dou­ble- glazed win­dows had been used through­out with care­fully lo­cated open­ings to pro­vide cross- ven­ti­la­tion through the build­ing ex­ten­sion.

“The roof form al­lows for the north­ern sun to pen­e­trate deep into the build­ing dur­ing the win­ter months, while con­trol­ling the sun dur­ing the sum­mer time,’’ he said.

“Ex­ter­nal walls and the roofi ng have been in­su­lated heav­ily through­out, and the con­crete fl oor slab has been in­su­lated, to pro­vide more sta­bil­ity within the ther­mal mass of the prod­uct.

“Con­trol meth­ods upon the heat­ing of this slab, as­sist with pro­vid­ing an even base tem­per­a­ture for the build­ing.’’ Re­sults of the Tas­ma­nian Ar­chi­tec­ture Awards People’s Choice awards will be pub­lished in next week’s edi­tion of the Sun­day mag­a­zine

Newspapers in English

Newspapers from Australia

© PressReader. All rights reserved.