A vi­sion of south­ern com­fort

Sunday Tasmanian - Tassie Living - - HOME - Jar­rad Be­van Any­one in­ter­ested in putting their own home up for con­sid­er­a­tion for house of the week can email jar­rad. be­van@ news. com. au

THE Look­out House is a “per­ma­nent get­away” at Port Arthur that was built for a semi- re­tired cou­ple.

De­signed in col­lab­o­ra­tion by Room 11 ar­chi­tects in Mel­bourne and Ho­bart, the project takes the farm­house ty­pol­ogy and trans­forms it into a hy­brid court­yard house.

Ar­chi­tect Nathan Crump said vis­i­tors en­ter through a largely blank tim­ber fa­cade into a cov­ered thresh­old.

“Upon ven­tur­ing into the main liv­ing space the full panorama un­folds, a spec­tac­u­lar vi­sion of iconic Tas­man Is­land and the South­ern Ocean,” he said.

Upon ven­tur­ing into the main liv­ing space the full panorama un­folds, a spec­tac­u­lar vi­sion of iconic Tas­man Is­land and the South­ern Ocean

“The ex­truded multi- gable form pushes be­yond the build­ing en­ve­lope to pro­vide cov­ered out­door liv­ing space and en­hance the fo­cus on the land­form and hori­zon.

“The three- gable roof forms defi ne par­tic­u­lar func­tions within, in turn each have in­di­vid­ual re­la­tion­ships to the court­yard and its specifi c views to the sur­round­ing land­scape.”

The rel­a­tively com­pact 170m2 plan was ar­ranged to max­imise so­lar gain to the kitchen, din­ing and daybed while strik­ing a bal­ance with the views to the east.

A court­yard punc­tures the build­ing al­low­ing for af­ter­noon sun to pen­e­trate the depth of the plan.

This court­yard cre­ates a sunny and wind- shel­tered out­door space suit­able for all sea­sons.

South­ern glaz­ing to the study pro­vides task ap­pro­pri­ate day- light­ing, while a large skylight to the bath­room re­duces the need for ar­tifi cial light­ing in an in­ter­nal room.

Op­er­a­ble glaz­ing is care­fully po­si­tioned to make use of pre­vail­ing cool­ing breezes.

In sum­mer, large ex­panses of ex­ter­nal and court­yard glaz­ing can be opened to fl ush ex­cess heat.

Mr Crump said so­cially the house – which was re­cently nom­i­nated in the Tas­ma­nian Ar­chi­tec­ture Awards – brings to­gether the own­ers, ex­tended fam­ily and friends in open- plan spa­ces while also al­low­ing a range of small and pri­vate ar­eas for reclu­sion.

“Guests are housed un­der one gable while the own­ers are in an­other,” he said.

Eco­nom­i­cally, the dra­matic ceil­ing plane and plan­ning around a court­yard in­vokes a larger space than the mod­est fl oor area sug­gests.

Mr Crump said the zones in the home al­low it to be shut down ac­cord­ing to the num­ber of oc­cu­pants and heat­ing re­quire­ments.

“So­lar pas­sive de­sign, ther­mal mass, high­value in­su­la­tion, ap­pro­pri­ately placed eaves, ther­mally bro­ken dou­ble- glazed ar­gon- fi ll win­dows, on- site wa­ter har­vest­ing and so­lar hot wa­ter all dra­mat­i­cally re­duce house­hold run­ning costs,” he said.

“The Look­out House is a sim­ple ges­ture that opens op­por­tu­nity for a sim­ple life among a com­plex, ever chang­ing land­scape.”

Newspapers in English

Newspapers from Australia

© PressReader. All rights reserved.