Mak­ing a house a home

Sunday Tasmanian - Tassie Living - - HOME - Jar­rad Be­van Any­one in­ter­ested in putting their own home up for con­sid­er­a­tion for house of the week can email jar­rad. be­van@ news. com. au

RE­WORK­ING an ex­ist­ing clinker block and mis­sion brown 1970s house into a sleek and stylish con­tem­po­rary home was a plea­sure for Ho­bart ar­chi­tect Tim Penny.

Set in a beau­ti­ful lo­ca­tion over­look­ing Black­mans Bay beach, the prop­erty was in need of a re­think.

Tim said the new de­sign recog­nised the best qual­i­ties of the site, its open as­pect and re­la­tion­ship to the beach.

His de­sign pulled the kitchen out of a dark, tiny spot and re­lo­cated it into the ex­pan­sive, pri­mary liv­ing space.

The own­ers’ im­pec­ca­ble taste adds to the calm, con­tem­pla­tive kitchen and lounge room area with high- qual­ity tiles and an over­head sas­safras fea­ture work­ing in har­mony with the kitchen’s clean lines and in­te­grated ap­pli­ances.

This room’s win­dows were pushed out to cre­ate a spot to sit in the sun and al­low the use of large panes of glass.

“The orig­i­nal home had no re­la­tion­ship with its out­side spa­ces, but now the home ‘ talks to the views’ and has en­ter­tain­ing spa­ces to blend the out­side and in­te­rior of the home,’’ Tim said.

“One of the best things about the lounge and kitchen is the light which is always chang­ing through­out the day and even­ing.’’

Through­out the home the wa­ter views have been framed, from the third- fl oor lounge down the stairs and to the en­trance. Of course, the views are high­lighted in the sump­tu­ous mas­ter bed­room but they might be eclipsed by the plush en­suite with the sort of at­trac­tive, unique, high- end sinks that you need to build a whole room around.

Rem­nants of the orig­i­nal home have been re­tained and in­te­grated into the new de­sign.

In places there are orig­i­nal tim­ber win­dow frames, now up­graded with dou­ble- glazed win­dows.

There are also orig­i­nal slit win­dows and the red bricks at the home’s rear, the po­lar op­po­site of the ren­der and large win­dows found at the front side of the liv­ing space.

“There is a mem­ory of the house it used to be,’’ Tim said.

“How­ever, it doesn’t feel like a home with a dual per­son­al­ity, it’s co­he­sive.’’

The own­ers have also up­dated the back­yard from lit­tle more than an empty space and a re­tain­ing wall to an all- day sunny gar­den with ter­rac­ing that al­lows the space to be used de­spite the steep slope.

The high­light is a bronze statue that, nat­u­rally, is framed per­fectly when sit­ting on one of the couches in the lounge­room.

From a dated, dark house into a func­tional, beau­ti­ful home, this Black­mans Bay prop­erty is now a well- con­sid­ered, re­strained show­stop­per.

“It is a house re­worked,’’ Tim said.

Newspapers in English

Newspapers from Australia

© PressReader. All rights reserved.