Lo­cal home: S. Group De­sign’s con­tem­po­rary and bold West Launce­s­ton home

Ex­pan­sive glaz­ing and open spa­ces en­sures this stylish S.Group-de­signed home, makes the most of its beau­ti­ful sur­round­ings in the Launce­s­ton foothills, writes JARRAD BEVAN

Sunday Tasmanian - Tassie Living - - TASSLE LIVING -

There is plenty of the­atre in the S. Group de­signed Thirty-Three House. Con­tem­po­rary and bold, the home’s en­try is via raw, con­crete-look boxes that draw vis­i­tors in be­fore ex­pos­ing the warmth of this fam­ily home.

Rich fin­ishes, al­ter­nat­ing ceil­ing heights, voids and stepped lev­els all add to the play­ful­ness of this West Launce­s­ton’s home’s de­sign.

Ar­chi­tec­turally, it is also highly con­sid­ered with a ma­ture re­la­tion­ship to its sur­round­ings.

S. Group di­rec­tor Sam Haberle said their clients’ brief and the site it­self called for a de­sign that turned its back on the street and pro­vided a high level of per­me­abil­ity and trans­parency to the north-east fac­ing back­yard and views over the city.

“The ar­chi­tec­tural lan­guage is trans­posed as you move from the pub­lic [en­try] side of the dwelling to the pri­vate side,” he said.

“The en­try is quite bru­tal­ist with raw con­crete sheet and min­i­mal aper­tures whereas the op­pos­ing side is much lighter and nat­u­ral with ex­pan­sive glaz­ing and tim­ber cladding.”

Sam’s client was a young cou­ple look­ing to set­tle into a home that suited their needs right now but also with an eye on fu­ture.

“Their fo­cus was on creat­ing in­door and out­door liv­ing and en­ter­tain­ing spa­ces while en­sur­ing the home will work for a fam­ily down the track,” he said.

While the de­sign ap­pears to make some bold state­ments with its voids and jux­ta­po­si­tion of tim­ber and con­crete, Sam said creat­ing a “state­ment house” was not their goal.

“When we de­sign we like to think we don’t just cre­ate a state­ment house but rather fo­cus on all the lit­tle mo­ments the user ex­pe­ri­ences liv­ing in the home day to day,” he said.

“One of th­ese is a cor­ner win­dow turned on its side.

“When stand­ing in the shower it pro­vides light and a vista out to the sky.”

“The site was orig­i­nally a gar­den at­tached to the house next door and sub­di­vided to cre­ate a new allotment.

“The gar­den con­sisted of a num­ber of es­tab­lished trees but un­for­tu­nately th­ese could not be worked around the de­sign.

“How­ever, the maple which the house is cen­tred around, draws on the his­tory of the site.”

When we de­sign we like to think we don’t just cre­ate a state­ment house but rather fo­cus on all the lit­tle mo­ments the user ex­pe­ri­ences liv­ing in the home day to day

Newspapers in English

Newspapers from Australia

© PressReader. All rights reserved.