Prime po­si­tion:

South Ho­bart home makes most of top spot.

Sunday Tasmanian - Tassie Living - - CONTENTS - writes JARRAD BE­VAN

BE­FORE his clients got started build­ing their fam­ily home at South Ho­bart, Dock4 Ar­chi­tects di­rec­tor and ar­chi­tect Giles New­stead had a look at the block for them.

He thought the site was too steep for a fam­ily home.

How­ever, by that time the fam­ily al­ready had their hearts set on the po­si­tion, which of­fered a northerly as­pect, a light bush set­ting, the moun­tain on their doorstep and was just min­utes from the city – what’s not to love?

Giles said in the early stages of the de­sign he fo­cused on cre­at­ing ter­race ar­eas that were level and us­able for the cou­ple’s three chil­dren.

The home also has large deck ar­eas that open to the out­door spa­ces to the right of the prop­erty, cre­at­ing more use­ful ar­eas for fam­ily liv­ing.

Giles said the view to the north was a gift that doesn’t hap­pen all that of­ten.

“It meant we could get a pas­sive so­lar de­sign work­ing re­ally well,” he said.

“It’s the sort of home that doesn’t need much heat­ing, there is no wood heater or heat pump, they do have some floor heat­ing in the in­su­lated con­crete slab for the win­ter months if needed but the house it­self does most of the heavy lift­ing.

“We glazed ex­ten­sively across the front of the house.”

The flip side to hav­ing an abun­dance of north-fac­ing glass is a need for re­ally good cross-ven­ti­la­tion.

Giles’ de­sign placed large slid­ing doors at the end and side of the build­ing, plus a small win­dow at the rear to pull the breeze through.

“If you open the down­stairs rum­pus doors and you get a bit of a Ven­turi ef­fect where the heat rises and vents out of the top storey,” Giles said.

The home was built by Vin­nie O’Brien, now di­rec­tor of VO Projects, us­ing ro­bust ma­te­ri­als like Besser Blocks and ren­der com­bined with tim­ber trims.

“The de­sign is quite bru­tal in a way but we soft­ened it down with the de­tail­ing,” Giles said.

The liv­ing level is on the first floor; drop down­stairs and the lay­out features a bed­room zone at the front of the house plus the bath­room and laun­dry where they had cut into the bank.

The mas­ter bed­room has a clev­erly con­cealed home of­fice be­hind the bed and an en­suite to one side.

Giles said the house was quite a “com­pact build­ing. How­ever, it has four bed­rooms, a rum­pus, two bath­rooms and a large liv­ing space up­stairs on a rel­a­tively small foot­print,” he said.

Newspapers in English

Newspapers from Australia

© PressReader. All rights reserved.