In­side out A CLAS­SIC UP­DATED

A project in Launce­s­ton shows how old and new can mix in a stylish, sat­is­fy­ing way, bring­ing light and a sense of space into the home, says JARRAD BE­VAN

Sunday Tasmanian - Tassie Living - - HOME -

WHEN S. Group ar­chi­tect Tim Fry rolled up his sleeves and got to work on his client’s Ge­orge St house in Launce­s­ton, the brief was to sim­plify the ex­pe­ri­ence of the home.

His clients wanted com­fort­able out­door liv­ing that con­nected with the in­ter­nal spa­ces of the house.

It was also im­por­tant to take full ad­van­tage of the hill­top views.

Tim said about half of the house is orig­i­nal and is be­lieved to have been built late in the 19th cen­tury.

“Very lit­tle was added dur­ing the build but we did re­move and re­build all of the pre­vi­ous ex­ten­sions other than the garage,” he said. “The liv­ing spa­ces, kitchen, laun­dry and main bath­room have all been re­designed and re­built.”

Tim said work­ing with an ex­ist­ing build­ing pro­vided much more in the way of de­sign con­straints than de­sign­ing a house with a blank can­vas.

He said this could be re­ally in­ter­est­ing be­cause the new ar­chi­tec­ture needed to re­spond to the pre­vi­ous work and hope­fully com­ple­ment it.

“When work­ing with al­ter­ations and ad­di­tions, ideas and op­por­tu­ni­ties arise that would oth­er­wise never be ex­plored,” he said.

“We feel like the worst thing that we could do would be to mimic the style and de­signs of the past, as these build­ings where also once con­tem­po­rary and spoke of their own time.

“In­stead, ar­chi­tec­ture should con­tinue to tell the story of its own time; this is all the more im­por­tant in the con­text of his­tor­i­cally sig­nif­i­cant build­ings.”

Through­out the home are beau­ti­ful tim­ber fea­tures, with the same species used for the lighter coloured high­lights at the thresh­olds.

Tim said the ceil­ing folded up as ma­te­ri­als changed in­side the space to cre­ate a lay­ered ef­fect, re­in­forc­ing the con­nec­tion be­tween the in­side and out­side.

The main bath­room is equally im­pres­sive, with the fi­nal re­sult in­flu­enced by in­put from the home own­ers, who wanted to cre­ate a spa­cious and clas­sic bath­room with good light­ing.

Tim said the half-egg shaped stone bath was a per­sonal se­lec­tion of theirs; it com­ple­mented the tiling and stonework of the bench­tops.

“The dou­ble-sided flame heater in the liv­ing space serves to di­vide the ar­eas with­out walls,” Tim said.

“It also hides the tele­vi­sion from view and pro­vides warmth.

“It was de­signed to be a bold piece with­out cre­at­ing a closed-in feel.”

Newspapers in English

Newspapers from Australia

© PressReader. All rights reserved.