Lo­cal home:

This award­win­ning Huon Val­ley home is one out of the box

Sunday Tasmanian - Tassie Living - - NEWS -

ASMALL house at Franklin made a big im­pres­sion on the judges at this year’s Tas­ma­nian Ar­chi­tec­ture Awards.

The Cross House, de­signed by Ho­bart ar­chi­tects Tay­lor and Hinds, took home the pin­na­cle Es­mond Dor­ney Award for Res­i­den­tial Ar­chi­tec­ture.

Poppy Tay­lor and Mat Hinds de­signed the house for a client on a dra­matic site over­look­ing Franklin and the Huon River.

There was an orig­i­nal house on the prop­erty and the ini­tial idea was to ex­tend. But, Mat said, when dis­cussing things like how their clients wanted to live, it be­came clear that the project was go­ing to take a dif­fer­ent path.

“We have of­ten found that res­i­den­tial clients en­gage an ar­chi­tect to build their dream home just once in their life,” he said.

“The trust that they have to give you to do some­thing unique and make it ex­tra­or­di­nary for them, that takes a lot.

We used black to cause a shadow and deepen the thresh­old as you go in, then when the view is rein­tro­duced the im­pact is in­ten­si­fied

“The own­ers of the Cross House, they were fab­u­lous and put their trust in us from the very be­gin­ning.”

As there was al­ready a house on the site, the Cross House could only be 90 sqm to­tal.

Mat and Poppy used the site’s land­scape and the house’s ori­en­ta­tion so that the Cross House “turns its back” on the prop­erty’s orig­i­nal house pro­vid­ing pri­vacy be­tween the two de­spite be­ing only a short walk from one an­other.

Mat said the house’s floor­plan was not square. In­stead, rooms hud­dle around a cen­tripetal floor­plan.

“The plan pushes and pulls in dif­fer­ent ways,” Mat said.

“We had to shave some edges off to crimp the square-me­treage from 96sqm

to 90sqm,” he said.

“That is part of the rea­son why the form of the house is the way it is.”

The ar­chi­tects’ strat­egy re­sulted in a home with a sense of an ex­pan­sive in­te­rior within its tight floor­plan.

“This was fur­ther em­pha­sised by the con­trast be­tween the dark in­te­rior pal­ette of the house, which high­lights the play of sun­light upon the land­scape,” he said.

The plan placed the mas­ter bed­room pri­vately away from the guest bed­room while the liv­ing space was ide­ally po­si­tioned for the sun and views.

The en­try to the home is as unique as the floor­plan.

Mat said “es­sen­tially you en­ter into the mid­dle of the plan”.

“We used black to cause a shadow and deepen the thresh­old as you go in, then when the view is rein­tro­duced the im­pact is in­ten­si­fied,” he said.

From the shower the own­ers can take in val­ley views.

It is an­other atyp­i­cal space, not your usual white shower but in­stead a bold yel­low was cho­sen to add warmth.

“The idea was that they could bath in a warmer light,” Mat said.

The ex­te­rior of the home takes cues from the area’s his­tory of ap­ple farm­ing.

Mat de­scribed the ex­te­rior as a “sim- ple, steel shell” much like the sheds found on old farms.

In their ci­ta­tion, the judges said: “This house is an ex­cep­tional ex­am­ple of Tas­ma­nian ar­chi­tects’ au­then­tic­ity and abil­ity to deal with real prob­lems at a small scale with very lim­ited bud­gets.”

A huge ef­fort by the ar­chi­tects en­sures that this unas­sum­ing house is very well built and de­tailed, with ev­i­dence of con­certed at­ten­tion to de­tail and good en­vi­ron­men­tal per­for­mance.”

Tay­lor and Hinds also won the Edith Emery Award for Res­i­den­tial Ar­chi­tec­ture (Al­ter­ations and Ad­di­tions) at the 2017 Tas­ma­nian Ar­chi­tec­ture Awards.

Newspapers in English

Newspapers from Australia

© PressReader. All rights reserved.