Cross­ing the thresh­old

A solid old home makes the transition into a sus­tain­able fu­ture, writes

The Daily Telegraph (Sydney) - Home - - FOCUS -

This quaint Fed­er­a­tion house in An­nan­dale was pic­ture per­fect on first im­pres­sion, but be­yond the fa­cade and large rooms at the front, the in­ner west home lacked the open-plan liv­ing spa­ces that new own­ers Julie and Ben wanted.

The cou­ple, who have three young chil­dren, pur­chased the house which sits on a tight 307sq m block with the view to open­ing it up to its nat­u­ral sur­rounds.

An­der­son Ar­chi­tec­ture was tasked with trans­form­ing the pe­riod prop­erty and won the In­ner West Coun­cil Sus­tain­able Build­ing award ear­lier this month with their spa­cious and airy de­sign so­lu­tion. Not so sur­pris­ing per­haps when you con­sider that it has a ther­mal per­for­mance rat­ing of 7/10.

The new cu­bism

Gabrielle Pel­letier, se­nior as­so­ciate ar­chi­tect on the project, says the home is now re­ferred to as “the cube”, af­ter its squared-off plan and win­dow seats that look onto the lush sur­rounds out­side.

The new rear ex­ten­sion and first floor ad­di­tion has been clad in Aus­tralian hard­wood to com­ple­ment the old weath­er­board cot­tage at the front.

“The win­dow seats have been de­signed to bring the beau­ti­ful crepe myr­tle and views of the park in­side the house, and the strate­gi­cally placed win­dows al­low dap­pled light to en­ter through­out the day,” she says.

The first step in mak­ing the home fam­ily-friendly was to make the kitchen more ac­ces­si­ble. In its orig­i­nal po­si­tion, it was closed off to the main liv­ing area, mak­ing it im­pos­si­ble to in­ter­act with any­one else be­yond this room.

“They wanted to use the kitchen as the cen­tral area of the home, so we needed to

The house is sur­rounded by trees that cast dap­pled light over the liv­ing spa­ces and deck.

Newspapers in English

Newspapers from Australia

© PressReader. All rights reserved.