Dec­o­rate El­yse and Josh un­veil their mas­ter suite

An open-plan de­sign pays off for this cou­ple on The Block, writes Jennifer Veer­huis

The Daily Telegraph (Sydney) - Home - - FRONT PAGE - Pic­tures David Cook The Block airs Sun­days at 7pm and Mon­day to Wed­nes­day at 7.30pm on Chan­nel 9

Their week was far from a bed of roses but the hard work paid off when con­tes­tants Josh and El­yse com­pleted their mas­ter bed­room on Chan­nel 9’s The Block.

This year’s youngest con­tes­tants, car­pen­ter Josh Barker and girl­friend El­yse Knowles (be­low) took a chance, cre­at­ing a space that dif­fered from the other teams.

Josh says the con­tes­tants had lim­ited time to plan the large space, which takes up the up­per floor of the home’s two-storey ex­ten­sion.

The sec­ond storey of the house sits be­hind an orig­i­nal cot­tage, one of five old weath­er­board homes that were trans­ported to The Block’s El­stern­wick site af­ter be­ing ear­marked for de­mo­li­tion.

“It was a bloody hard week,” Josh, who has worked as a car­pen­ter for the past 12 years, says of mas­ter bed­room week.

“We mea­sured up ev­ery­thing as quickly as we could and got ev­ery­thing go­ing.”

Out on a limb

The cou­ple chose an open for­mat to max­imise the sense of a re­treat. “We just went out on a limb and did some­thing com­pletely dif­fer­ent to the other con­tes­tants,” he says. “Most of them put in a big wall and a dou­ble door, which re­ally en­closed the space. “We put the door down­stairs rather than up­stairs so you could walk up into a sanc­tu­ary.” The space Josh and El­yse cre­ated in­cludes a large bed­room, a daybed with draw­ers, a sit­ting area to watch TV, a spa­cious walk-through robe with plenty of stor­age, and an en­suite with a free­stand­ing bath and dou­ble shower. The cou­ple went with a “time­less ele­gance” theme which guided their de­ci­sion mak­ing in this space. “We didn’t want to do any­thing that in five years’ time would look ter­ri­ble,” Josh says. “We chose white sub­way tiles for the en­suite be­cause they’ll be in style for­ever. The fea­ture tile was a slight twist of the same tile but not too out there, it’s a beau­ti­ful blue.” They also in­stalled two shower heads in the shower, a bath and a dou­ble van­ity.

The cou­ple also chose two-pack (paint and hard­ener) cab­i­netry for the walk-in robe, for its longevity and to ap­peal to buy­ers.

“The walk-in robe is quite open and spa­cious so you can have space to get ready,” Josh says. “A lot of lit­tle things we in­cluded in the house are things that peo­ple who are spend­ing $2.5 mil­lion will prob­a­bly want.”

The floors of the mas­ter bed­room are hard­wood, which ties in with the rest of the house. The cou­ple also in­stalled a spot­ted gum solid stair­case and the top of the stairs is a solid hard­wood land­ing.

While El­yse wasn’t on the tools, it was a chal­leng­ing week for her as well.

“I think in Block his­tory it was the big­gest space that any­one has had to com­plete and they (pro­duc­ers) didn’t ac­tu­ally know if we could fin­ish it,” she says.

“It took a lot of men to get the plas­ter­ing work done, be­cause it was such a large space.

“We kept the raked ceil­ings, so it was very high, and there were lots of de­tails with the sky­lights, but we wanted to get the nat­u­ral light in there be­cause it’s at the north­ern end.”

Grand but not too gir­lie

The mas­ter bed­room is all about class and a sense of space, says El­yse.

“We wanted to make it re­ally grand and that’s why we went with the open-space liv­ing,” El­yse says.

A ren­dered fea­ture wall sep­a­rates the bed­room from the walk-in robe, which is packed with stor­age. They chose a soft colour pal­ette, with the light blue tiles in the en­suite.

“Then we added a pink Heatherly De­sign bed­head that was ab­so­lutely beau­ti­ful.

“We knew the colours that we wanted to use — through­out the front part of the house, we went with blues and greens,” she says.

“Up­stairs we wanted some­thing a bit more fem­i­nine but not too gir­lie.”

Josh says they took the orig­i­nal home into ac­count when mak­ing de­sign de­ci­sions.

“Through­out the house we did the old shaker pro­file on the cupboard doors,” he says.

“The front two rooms were her­itage style and then it slowly moves into a mod­ern space, but it’s still not ul­tra mod­ern.”

Their hard work paid off when the judges de­liv­ered their ver­dict, not­ing the styling, spa­cious­ness and build qual­ity, award­ing them the week’s $10,000 prize­money.

The ren­dered wall of­fers sep­a­ra­tion from the walk-in robe and the ideal spot for loung­ing in front of the TV.

Clas­sic white sub­way and pale blue tiles in a her­ring­bone pat­tern cre­ate a beau­ti­ful and easy-to-live space in the bath­room.

Newspapers in English

Newspapers from Australia

© PressReader. All rights reserved.