Tak­ing a kitchen from daggy to de­signer

With a new lay­out and cab­i­netry, the own­ers can now re­tire in style, writes Jen­nifer Veer­huis

The Daily Telegraph (Sydney) - Home - - FRONT PAGE - Pic­tures Martina Gem­mola Styling Ruth Welsby

Down­siz­ing from a large fam­ily home of­fered the own­ers of this villa many ben­e­fits, but the kitchen wasn’t one of them. Af­ter liv­ing in their new home in the Mel­bourne sub­urb of Brighton for a year, they de­cided this cen­tral part of their home was in real need of some help.

The kitchen sat along­side an in­for­mal meals area at the back of the villa. Vis­ually it looked tired and the own­ers found it wasn’t func­tion­ing very well ei­ther.

Scal­ing up and down

The cou­ple who have a keen in­ter­est in de­sign de­cided on the K2 sys­tem from Can­tilever In­te­ri­ors. They wanted a min­i­mal­ist look that wouldn’t need up­dat­ing in a hurry. They also wanted the kitchen to meet their needs as they grew older while giv­ing them the op­tion to en­ter­tain at home with ease.

“The old kitchen was aes­thet­i­cally very dated and struc­turally it was quite small in the space and awk­wardly shoved into one cor­ner of the room,” says de­signer Travis Dean from Can­tilever In­te­ri­ors. “So it didn’t re­ally work in terms of a func­tion­ing kitchen in a space where there was a lot of op­por­tu­nity.”

Travis de­cided the best op­tion was to re­ori­en­tate the kitchen, to best cap­ture light and views of the gar­den.

So the in­for­mal meals area was re­moved al­to­gether and the new cab­i­netry would run along two walls, al­most to the back door.

“In the end, we weren’t able to run the kitchen into the (back) wall be­cause the wall re­turn is nar­rower in depth than our (stan­dard) bench­top,” Travis says. “So we pur­posely held it back 500mm to give a bit of space to dress that cor­ner, so there’s enough space to rein­ter­pret it.

“You could have a plant or a lamp in there, you’ve got enough space for ver­sa­til­ity.” A well-de­signed kitchen that max­imised ac­cess and bench space while of­fer­ing the fresh clean look the own­ers needed

A new is­land bench free of a hot­plate or sink bal­ances benchspace with easy cir­cu­la­tion through the kitchen.

The new mul­ti­pur­pose space is the ideal spot for the cou­ple to en­joy north­ern sun as they eat break­fast.

Form fol­lows func­tion

With two-pack cab­i­nets in white and pale grey, the de­sign in­cludes a swing-out tan­dem pantry and a one-door ap­pli­ance cup­board, an in­te­grated fridge and a stacked dou­ble oven.

“The client says one of the ad­van­tages of hav­ing the dou­ble oven and the dou­ble dish drawer dish­washer was she can cater for larger groups of peo­ple in the house and also have the is­land free,” Travis says. “But she can also scale back when it’s just the two of them and use the one dish drawer.”

Travis says be­cause the own­ers were older, they had an un­der­stand­ing of how they like to live, which in­flu­enced ap­pli­ance selections.

“The unique thing with this project is they’ve got a gas wok burner and also an in­duc­tion cook­top, usu­ally it’s one or the other,” Travis says.

Open shelv­ing and a box in oak ve­neer are spe­cial fea­tures in the kitchen, adding con­trast against the white cab­i­netry.

All up, the project took five months, with the build phase tak­ing 12 weeks.

The old kitchen was cramped and dated and didn’t of­fer much func­tion­al­ity.

Newspapers in English

Newspapers from Australia

© PressReader. All rights reserved.