Round­about closes in on front fence

Warragul & Drouin Gazette - - NEWS -

The pro­posed round­about in Copelands Rd will re­strict ac­cess to a prop­erty op­po­site the new sub­di­vi­sion and will come within two me­tres of the front fence.

Dar­ren and Natalie Pe­cov­nik have lived on their ru­ral res­i­den­tial prop­erty for 30 years. They did not op­pose ad­ver­tised plans for the new Copelands Rd res­i­den­tial es­tate be­cause they ac­cepted the growth and devel­op­ment oc­cur­ring in the area.

But, Mr Pe­cov­nik said plans for a round­about at the en­trance to the es­tate ap­peared to be a late ad­di­tion, with the sub­di­vi­sion now in­clud­ing a new Catholic pri­mary school on the Copelands Rd bound­ary.

“We looked at the plans and we didn’t have a prob­lem with the sub­di­vi­sion. The round­about wasn’t on the orig­i­nal plan.

“The only rea­son we are so late com­plain­ing is be­cause we have been no­ti­fied so late,” he said.

De­vel­op­ers have now marked out the site of the pro­posed round­about and line mark­ings show the round­about en­croach­ing about five me­tres of the road re­serve out­side the Pe­cov­nik’s prop­erty.

As well as mak­ing ac­cess to their prop­erty dif­fi­cult, they have se­ri­ous con­cerns about a round­about only two me­tres from their front fence and there­fore only me­tres from where their two young chil­dren play.

Es­tab­lished trees along the road re­serve also will need to be re­moved, re­duc­ing their pri­vacy.

While the de­vel­oper has now agreed to in­stall a bar­rier along the round­about edge ad­ja­cent to their front fence, Mr Pe­cov­nik said the guard rail was the bare min­i­mum of com­pro­mises. They would pre­fer to see the round­about re­lo­cated.

Mrs Pe­cov­nik said coun­cil and the de­vel­oper kept telling them to “wait and see how it looks when it is marked out, it will be fine.”

“Well it’s not fine and we aren’t go­ing to just sit back and take it. A guard rail takes away some of our fear but it is ab­so­lutely bare min­i­mum.

“They are mak­ing ac­cess to our prop­erty very dif­fi­cult and it all be­comes a safety is­sue,” she said.

Mrs Pe­cov­nik said ac­cess to and from their drive­way would be dif­fi­cult, with the drive­way ac­cess di­rectly onto a round­about.

She said it will be im­pos­si­ble to re­verse out of their drive­way onto the road and ac­cess­ing their drive­way with a trailer or large ve­hi­cle would be un­safe for them and other driv­ers.

The Pe­cov­niks are dis­ap­pointed that even after plans changed and a round­about was in­cluded to serve the pro­posed pri­mary school devel­op­ment, there was no con­sul­ta­tion with them as ad­join­ing prop­erty own­ers.

They said it “beg­gars be­lief” that a round­about two me­tres from their front fence was ac­cept­able.

On the other side of the front fence is their family pool, which cre­ates real con­cerns for the safety of their chil­dren and any­one in the front yard.

They said their front na­ture strip, which is planted out with trees will be­come non-ex­is­tent and it would be im­pos­si­ble to safely mow around the edge of a round­about.

“We are not op­posed to the sub­di­vi­sion and un­der­stand the growth that is hap­pen­ing needs to go ahead but wish that we could make this pro­posed in­ter­sec­tion safe for ev­ery­one and mit­i­gate the harsh im­pact that it is hav­ing on us,” Mrs Pe­cov­nik said.

Baw Baw Shire com­mu­nity as­sets di­rec­tor Co­hen Van der Velde ex­plained the sub­di­vi­sion was ex­empt from ad­ver­tis­ing and con­sul­ta­tion with neigh­bour­ing prop­erty own­ers be­cause it fell un­der the War­ragul Precinct Struc­ture Plan pro­vi­sions.

Mr Van der Velde said the Pe­cov­niks were not el­i­gi­ble for com­pen­sa­tion be­cause the works are within the road re­serve and the round­about “will not im­pact the ac­ces­si­bil­ity of their prop­erty.”

Mr Van der Velde said an in­de­pen­dent road safety au­dit was con­ducted on the round­about de­sign.

He said the au­dit did not raise any con­cerns re­lat­ing to its off­set to nearby prop­er­ties. The au­dit was based on a sin­gle unit truck/bus (12.5 me­tre length) as the de­sign ve­hi­cle, and a 19 me­tre long sin­gle ar­tic­u­lated truck as the check­ing ve­hi­cle.

Mr Van der Velde said the round­about lo­ca­tion was en­dorsed on the sub­di­vi­sion plan and could not be re­lo­cated.

He said the de­vel­oper of the Ch­ester­field Park Es­tate would con­struct the round­about and coun­cil would main­tain the in­fra­struc­ture.

Newspapers in English

Newspapers from Australia

© PressReader. All rights reserved.