Ver­dant vista

En­joy your own piece of Kings Park in this so­lar pas­sive Dalkeith home.

Western Suburbs Weekly - - Residential -

WHEN they built this stun­ning so­lar pas­sive home, the own­ers wanted to cre­ate the clos­est thing to coun­try liv­ing within 10 min­utes of the city.

“This home is not the norm for Dalkeith; it is stylish, mod­ern and en­vi­ron­men­tally friendly and comes with your own piece of Kings Park in your back­yard,” they said.

“The fo­cus of the house is the vista of the mas­sive na­tive gar­den, with the dou­ble-storey rear win­dow giv­ing views of the gar­den from ev­ery part of the house.

“This win­dow is the key pas­sive so­lar fea­ture, let­ting masses of sun­light through in win­ter to warm the house whilst clever lou­vres to­tally block the di­rect sun­light in sum­mer.”

The home on an 1176sq m block was built in 2014 by Frank David­off of multi award-win­ning Time Builders.

The two-storey ur­ban re­treat re­placed a 1950s sin­gle-storey bun­ga­low.

Ev­ery­thing was re­moved ex­cept for a lucky horse­shoe from the orig­i­nal house, which is now above the door of the gar­den shed.

A grass tree and cy­cad that the own­ers be­lieve was on the land be­fore the first home was built have also been re­tained.

From the over­sized tim­ber front door you walk into a wide en­try way with hard­wood floor­ing and a unique “Escher”-style solid steel cored he­li­cal stair­case.

Con­tinue through to the ex­pan­sive dou­ble­height liv­ing area with stylish gas fire­place, sep­a­rate din­ing space con­nect­ing to the al­fresco area and cen­tral kitchen with top-end Euro­pean ap­pli­ances, scullery, dark stone bench­tops, glass splash­backs and de­signer lights over the break­fast bar.

Also on the lower level are a home theatre, study or fifth bed­room, and bath­room.

Up­stairs, a gallery land­ing over­looks the down­stairs liv­ing area and con­nects to a sit­ting room and bal­cony.

The master suite has its own pri­vate north­fac­ing bal­cony, walk-through wardrobe and lux­ury char­coal and white en­suite with a free-stand­ing bath and dou­ble van­ity unit.

There are three ad­di­tional bed­rooms, two with built-in robes and a fam­ily bath­room.

The back­yard is a peace­ful sanc­tu­ary with a deck, heated swim­ming pool with its own pow­der room, pond, firepit and wind­ing path­ways and seat­ing amongst the na­tive flora.

The house is not just a di­vine haven for peo­ple.

“The cats love the house too, with a spe­cial en­clo­sure down the side that lets them out­side any time of the day and night but keeps them safe,” the own­ers said.

Newspapers in English

Newspapers from Australia

© PressReader. All rights reserved.