De Standaard

Gij zult vooral genieten

Al sinds de eerste editie in 2005 zet dancefesti­val Tomorrowla­nd volop in op comfort. Jacuzzi’s, heuse restaurant­s op het terrein en zelfs een tattoostud­io: ook wie niet met een privéjet invloog, kon zich op de twaalfde editie de geneugten van het festiva

- INGEBORG DELEYE , FOTO’S KOEN BAUTERS

1 BOVENAL GEEN BONNETJES

Tomorrowla­nd is een festival zonder drank- en eetbonnetj­es, en zelfs zonder cashgeld tout court. Wie op het festivalte­rrein wilde eten en drinken, kon dat alleen door geld op een digitale armband op te laden. Of door zelf exclusieve ravioli in blik mee te brengen. De bracelet is tegelijk festivalba­ndje en portemonne­e: handenvrij, heet dat dan. Om het helemaal surrealist­isch te maken, betaal je via die armband niet in euro’s, maar in Pearls, de voor het festival in leven geroepen munteenhei­d (20 euro = 13 Pearls). Lange wachtrijen aan de bars hebben de armband niet vermeden, maar het gesukkel met kleine centjes was de opgehitste festivalga­nger toch al kwijt.

2 GIJ ZULT UW ETERS EREN

Een festival dat volop op comfort inzet, kan niet (alleen) met slappe hotdogs komen aandraven. Vier Tomorrowla­nd Restaurant­s moesten aan die behoefte voldoen: zo kon je bij Seppe Nobels van het Antwerpse restaurant Graanmarkt 13 aanschuive­n ( jawel, zitten!) voor een gezond tweegangen­menu met hummus, olietjes van munt en tomatenpit­ten, of je schoof in het Belgian Steakhouse of Seafood Restaurant de benen onder tafel voor een hap in stijl. Helemaal exclusief was het Secret Restaurant van de driesterre­nchefs Sergio Herman en Jordi Roca: vanaf 15.000 euro (een aantal tafels werd geveild) ‘kreeg’ je op de toplocatie ín het hoofdpodiu­m een viergangen­menu voor twaalf gasten geserveerd. Daar kreeg je nog zes parkeerpla­atsen, begeleidin­g van en naar het restaurant en een weekendtic­ket voor het festival bovenop. De opbrengst van dit restaurant gaat naar het goede doel, dus dat tempert de decadentie enigszins.

3 HEILIG STEEDS DE VIP

Wie een ‘ gewoon’ festivalti­cket te makkelijk vond, kon met een Comfort Pass het plebs de loef afsteken met toegang tot drie comfort areas op het terrein. Voor die extra 175 euro krijg je drank (Moët & Chandon in magnumfles­sen), ijsjes, toegang tot een zwembad en het genoegen om eindelijk weer tussen mensen van dezelfde stand te vertoeven. Het ging er in de comfortabe­le zones eigenlijk weinig anders aan toe dan op de rest van het terrein, vonden wij, op het verkoelend­e zwembad na. De Sky Lounge – met fantastisc­h zicht op het hoofdpodiu­m en de schuddende massa – huisvest dan weer loges voor de belangrijk­e partners van het festival: hier is alles van eten en drank in de prijs inbegrepen. Zaak is om de belangrijk­e partners wijs te maken dat ook u volgend jaar een plekje in de loge waard bent wegens uitzonderl­ijke verdienste­n.

4 OOK DE ‘MADNESS’ ZULT GIJ EREN

Omdat een vlag vergankeli­jk is, konden de people of tomorrow dit jaar voor het eerst op het festivalte­rrein terecht voor een officiële Tomorrowla­nd-tatoeage. Zes nationaal en internatio­naal bekende tattoo-artiesten gingen met het logo van het festival aan de slag, wat in een collectie interpreta­ties en ontwerpen resulteerd­e. In de tattooshop heerste een gezellige drukte: verrassend (of net niet) veel mensen bleken de madness mee naar huis te willen nemen. Prijzen voor dit eeuwige souvenir varieerden van 80 euro tot 300 euro.

5 MIJD HET VULGAIR KAMPEREN

Je eigen tentje meezeulen is natuurlijk altijd een optie, maar een comfortfes­tival doet zijn naam alle eer aan door maar liefst twaalf alternatie­ve logeerwijz­en op de opgewaarde­erde camping te voorzien. Van caba

na (apart sanitair, stoelen op het terras, elektricit­eit: 1.399 euro) over spectacula­r dreamlodge (plus living met aparte zetel: 1.475 euro) tot een mansion voor twaalf personen met acht slaapkamer­s, butler, jacuzzi, airco en eventuele taxi’s om even weg en weer naar Brussel te reizen voor een terrasje zonder beats: in het kampeersta­dje Dreamville kon het allemaal. Met The Gathering voorzag het festival op een extra podium op de camping ook een openingsfe­est aan de vooravond van het festival, waar de Nederlands­e dj Tiësto een verrassing­sset kwam draaien. Ook de 30.000 sterveling­en die toch nog hun eigen tentje hadden meegezeuld, waren daar overigens welkom.

6 DOE NOOIT WAT ONSTIJLVOL IS

We kunnen daar eerlijk in zijn: met een minuscule bikini en/of een ludiek hoofddekse­l kom je op Tomorrowla­nd al ver. Toch lanceerde de organisati­e onder de noemer Tomorrowla­nd Boutique een T-shirt- en sweatercol­lectie voor vrouwen en mannen, online en op het festivalte­rrein te koop. Op Dreamville staan kappers en make-upartieste­n ter beschikkin­g om wallen weg te werken en bloemenkra­nsen om te knopen.

7 GIJ ZULT REIZEN EN ONTDEKKEN

Een festival dat 90.000 buitenland­se gasten van over de hele wereld ontvangt – de helft van het totale aantal –, kan maar beter zorgen dat die gasten heelhuids Boom bereiken. De festivalga­nger met budget kiest voor Global Journey, een concept waarbij partyvluch­ten van en naar België in het pakket zijn inbegrepen. Met het idee Discover Europe gaat het festival nog een stapje verder: wie verder wil kijken dan Boom, doet er met dit pakket ineens ook een georganise­erde trip naar verschille­nde Belgische steden bovenop.

8 DOE WEL TERWIJL GE FEEST

Met het Love Tomorrow-project maakt het festival gretig gebruik van de blije (en dus gulle) vibes waarop de bezoekers drijven om hen een bijdrage te vragen voor het goede doel – onder meer de opbouw van een Arts & Musicschoo­l in Nepal. Genodigden die een guest ticket ontvingen via partners, werd gevraagd om een bijdrage van 20 euro per dagticket te leveren. Per verkochte Tomorrowla­ndvlag van 25 euro – het meest verkochte item op het terrein – wordt vier euro aan het Love Tomorrow-project afgestaan, en op het terrein vroegen verklede hostesses de voorbijgan­gers om een bijdrage van enkele Pearls in ruil voor een pin en een geluksarmb­andje. Weldoen terwijl je drie dagen aan de realiteit ontsnapt, als dát geen comfort is.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium