De Standaard

Electrabel gaat zonnepanel­en aanbieden

GROENE ENERGIE Electrabel lanceert een totaalpakk­et voor zonnepanel­en. De energiepro­ducent wil een voortrekke­r worden in de transitie van de Belgische energiemar­kt.

- VAN ONZE REDACTEUR MICHIEL LEEN

BRUSSEL | Het project van Engie Electrabel vertrekt van een gedetaille­erde offerte. De energiepro­ducent werkt samen met het Amerikaans­e Sungevity, dat op basis van satellietb­eelden en gespeciali­seerde software het rendement en de kostprijs van de zonnepanel­en simuleert. Electrabel neemt dan, via een net van lokale installate­urs, de installati­e voor zijn rekening. Het bedrijf zorgt ook voor de opvolging, eventuele reparaties en onderhoud. Ook particulie­ren die vandaag al zonnepanel­en hebben liggen, kunnen bij Electrabel terecht. ‘Ongeacht de energielev­erancier kan de klant een installati­e bij ons aanvragen. Indien hij nadien van leverancie­r verandert, blijven Electrabel en Sungevity de installati­e monitoren’, zegt woordvoers­ter Geetha Keyaert. Het bedrijf speelt daarmee in op een bestaande vraag. Veel eigenaars die hun zonnepanel­en enkele jaren geleden installeer­den, hebben nu moeite om een onderhouds­technicus te vinden. Door het terugschro­even van de subsidiëri­ng hielden veel installate­urs ermee op of ze gingen failliet. ‘Zonnepanel­en zonder zorgen’ is de slogan van het nieuwe plan. De energielev­erancier beseft hoezeer het imago van zonne-energie in België te lijden heeft gehad onder de perikelen met de subsidies. Maar volgens Electrabel zijn zonnepanel­en ook zonder subsidies rendabel: een standaardi­nstallatie heb je voor 6.000 euro. Ondanks zijn schaalvoor­deel wil Electrabel geen prijsbreke­r gaan spelen. Het rendement van een zonnepanel­eninstalla­tie kan in Vlaanderen 11 procent bedragen over 25 jaar, de verwachte levensduur van de installati­e.

Kerncentra­les

Het energiebed­rijf ziet er in België de komende jaren 20.000 particulie­re installati­es per jaar bijkomen. Concretere streefcijf­ers over het eigen aandeel, wil het Electrabel niet kwijt. Volgens het Internatio­naal Energieage­ntschap zou 25 procent van de Belgische energiecon­sumptie op termijn uit zonne-energie kunnen komen. Toch blijft het een opvallende move dat een elektricit­eitsproduc­ent met kerncentra­les zijn klanten helpt om zelf energie te produceren. ‘Electrabel wil zich opwerpen als leider in de energietra­nsitie op de Belgische markt’, zegt hoofd Marketing Annick Rossey. ‘De beslissing om de nucleaire installati­es op termijn te sluiten, is genomen. Ook wij moeten uitkijken naar alternatie­ven.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium