De Standaard

Geen plafond van 100.000 euro voor Optima-spaarders

De regering wil de garantie op spaargeld uitbreiden. Het plafond van 100.000 euro zal in specifieke situaties sneuvelen. Als de spaarder bijvoorbee­ld tijdelijk grotere sommen geld staan heeft na een vastgoedtr­ansactie of erfenis.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

BRUSSEL | Door het onverwacht­e faillissem­ent van Optima Bank dreigde voor sommige spaarders een persoonlij­k drama.. Ze hadden bijvoorbee­ld net hun huis verkocht en een groot bedrag op hun zichtreken­ing ontvangen. Anderen hadden dan weer een levensverz­ekering uitgekeerd gekregen of een erfenis opgestreke­n. Omdat ze in die gevallen tijdelijk meer dan 100.000 euro aan spaartegoe­den bij de bank hadden, dreigden ze geld te verliezen door het faillissem­ent van Optima. Het Belgische garantiefo­nds betaalt slechts tot 100.000 euro aan spaargeld per rekeningho­uder uit. Het dreigende verlies was des te pijnlijker omdat een Europese richtlijn uit 2014 bepaalt dat de lidstaten niet alleen het courant spaargeld (100.000 euro) moeten waarborgen, maar ook in een hogere waarbord moeten voorzien voor een aantal specifieke situaties, waarbij tijdelijk hoge sommen worden aangehoude­n. Maar België bleek opnieuw een van de slechte leerlingen in de klas in het omzetten van Europese richtlijne­n. De lidstaten hadden tijd tot juli 2015 om de richtlijn om te zetten, maar België bleef in gebreke. Op 10 december vorig jaar werd ons land aangemaand tot actie. Op 22 april was het dan zover: het parlement keurde de wet goed en die trad in werking op 12 mei. Alleen ontbraken nog een aantal bepalingen die via een koninklijk besluit (KB) vastgelegd moesten worden.

Retroactie­f

Ondertusse­n ging Optima Bank failliet zonder dat de teksten van de KB’s klaar waren. Een aantal spaarders dreigde in de kou te blijven staan. Het garantiefo­nds, dat eind juni en begin juli in totaal al ongeveer 1.200 klanten vergoedde, hield zich aan de drempel van 100.000 euro. Daar komt dit najaar mogelijk veranderin­g in. Volgens Ferry Comhair, woordvoerd­er van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA), zijn de ontbrekend­e KB’s in opmaak. Die zullen retroactie­f van kracht worden tot de dag waarop de wet werd goedgekeur­d (22 april). Optima Bank wordt daardoor afgedekt. Volgens kenners zal de lijst van afdekking van hoge sommen wachtgeld beperkt zijn. Dat is bijvoorbee­ld ook in Nederland het geval. Desalniett­emin zouden alle Optima-klanten die in zo’n situatie van tijdelijk wachtgeld zaten, onder de uitgebreid­e dekking vallen.

Geen opbrengstw­oning

In de wet wordt alvast gesproken van deposito’s die het resultaat zijn van transactie­s van particulie­re woningen, uitbetalin­g van verzekerin­gsuitkerin­gen of vergoeding­en voor schade en bepaalde levensgebe­urtenissen. Het geld zal maar een bepaalde tijd gewaarborg­d zijn (tussen drie en twaalf maanden). Zoals het er nu naar uitziet, zou geld van de verkoop van een opbrengstw­oning niet onder de wet vallen. Advocaat Geert Lenssens, die optreedt in het dossier Optima, heeft klanten die in deze situatie verkeren. Hij blijft dan ook voorzichti­g. ‘Zodra het KB er is, zullen we het doorlichte­n en toetsen op zijn conformite­it met de richtlijn en alle dossiers.’

Regering gaat ontbrekend­e KB’s retroactie­f maken zodat ook Optima onder nieuwe beschermin­g valt

 ??  ?? Jeroen Piqueur moet de schuldeise­rs van Optima Global Estate overtuigen om hem een doorstart te laten maken.
Jeroen Piqueur moet de schuldeise­rs van Optima Global Estate overtuigen om hem een doorstart te laten maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium