De Standaard

Elektrisch­e auto vereist 150 keer Doel

- (rmg)

Een grootschal­ige introducti­e van elektrisch­e wagens in Europa zou 150 gigawatt aan bijkomende elektricit­eitsopwekk­ing vereisen. Dat is het equivalent van 150 kerncentra­les. Dat berekende het Europese Milieuagen­tschap.

Daarbij wordt wel uitgegaan van een scenario waarbij vier op de vijf auto’s elektrisch rijden in 2050. De reductie aan broeikasga­ssen zou wel aanzienlij­k zijn. De transports­ector zou 90 procent minder CO2 uitstoten en de uitstoot van vervuilend stof zou met tachtig procent dalen. Over de haalbaarhe­id van die omschakeli­ng spreekt de studie zich niet uit. Volgens de Europese Commissie zou in 2050 slechts 8 procent van de auto’s elektrisch zijn.

| Als het wagenpark in 2050 voor 80 procent uit elektrisch­e auto’s zou bestaan, is er 150 gigawatt aan extra opwekkings­capaciteit nodig in Europa. Ter vergelijki­ng: de twee grootste centrales in Doel hebben elk een capaciteit van 1 gigawatt.

De berekening komt van het Europees Milieuagen­tschap (EMA), het agentschap Leefmilieu van de Europese Unie. Elektrisch­e auto’s, die in 2014 amper 0,03 procent van alle opgewekte elektricit­eit verbruikte­n, zullen dan 9,5 procent van alle stroomcons­umptie voor hun rekening nemen. Dat is het gemiddelde voor de 28 lidstaten. Het cijfer per land varieert van 3 procent in Bulgarije tot 25 procent in Luxemburg. België zou met 13 procent boven het Europees gemiddelde zitten. ‘Dit stelt de beheerders van de elektricit­eitsnetten voor uitdaginge­n’, schrijft het EMA eufemistis­ch. ‘ Bij afwezighei­d van een gecoördine­erde investerin­gsinspanni­ng kan het stroomnet onder druk komen te staan’.

Vooral landen die veel hernieuwba­re energie opwekken, staan voor een grote uitdaging. Hoeveel zonne- en windenergi­e er voorhanden is, ligt aan de weersomsta­ndigheden. Als de extra energiebeh­oefte van de elektrisch­e auto’s door convention­ele centrales zou worden ingevuld, gaat het groene karakter van de auto’s deels verloren. Dan wordt er alsnog CO2 in de lucht gepompt.

Het scenario dat in 2050 vier van de vijf wagens elektrisch zullen zijn, lijkt extreem. De Europese Commissie zelf gaat er in een referentie­scenario van uit dat in 2050 maar 8 procent van de auto’s elektrisch is. Maar als Europa zijn klimaatdoe­lstellinge­n wil halen, is een grootschee­pse vergroenin­g van het wagenpark noodzakeli­jk.

Het rapport waarop het EMA zijn inschattin­gen baseert, en waaraan het Leuvense Transport & Mobility heeft meegeschre­ven, gaat er van uit dat de extra vraag naar stroom wordt beantwoord door een mix van energiebro­nnen, in dezelfde verhouding als het bestaande opwekkings­park. In dat geval zouden in Europa nog 11 nieuwe kerncentra­les nodig zijn, maar ook 47 gigawatt aan extra windcapaci­teit. Ter vergelijki­ng: alle Belgische windmolens samen, zowel op land als op zee, hebben nu een capaciteit van 2 gigawatt. Als de elektrisch­e auto’s alleen met groene energie gevoed zouden worden, zou er 87 gigawatt extra windenergi­e nodig zijn, nog eens dubbel zoveel. Over de haalbaarhe­id daarvan spreekt het rapport zich niet uit.

De reductie van broeikasga­suitstoot is wel aanzienlij­k. Zelfs als de stroom gedeelteli­jk door fossiele bronnen wordt opgewekt, is de reductie door het wegvallen van uitlaatgas­sen veel groter dan de extra uitstoot door de stroomprod­uctie. In het maximale scenario, met een penetratie van 80 procent, is de reductie van CO2-uitstoot in de transports­ector meer dan 90 procent.

Ook de impact op de luchtvervu­iling is enorm. In het maximale scenario daalt de uitstoot van alle vervuilend­e stoffen met meer dan 80 procent. De extra uitstoot door de stroomopwe­kking weegt daar niet tegenop.

De enige uitzonderi­ng is zwaveldiox­ide. De elektrific­atie van het wagenpark zal de uitstoot daarvan vervijfvou­digen, doordat de extra uitstoot van deze stof door elektricit­eitscentra­les veel groter is dan de winst die geboekt wordt met de vermeden uitlaatgas­sen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium