De Standaard

Sluikstort­en raakt niet onder controle

- (hsb)

Op de parking tussen de Naamsestee­nweg en het Ruelenspar­k krijgen de politie en de reinigings­dienst van de stad Leuven de enorme hoeveelhei­d sluikstort maar niet onder controle. Via camerabewa­king konden wel al enkele daders worden gevat.

Op de kleine parking staan containers voor glas en kleding, maar dat is niet het enige afval dat wordt achtergela­ten. Rond de containers ligt bijna permanent vuil. Dat gaat van kleine vuilniszak­ken, glas of blikjes, tot grote stukken zoals oude matrassen, kapotte koelkasten en houten meubels. Er ligt altijd wel iets, en dat terwijl elke maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag ploegen van de reinigings­dienst of Ecowerf passeren om wat er ligt op te ruimen.

Volgens de reinigings­dienst is de parking wel een uitzonderi­ng in Leuven. ‘We vinden overal wel af en toe eens iets, maar zo extreem als aan het Ruelenspar­k zien we het niet vaak. Alleen aan de Albert De Jonghestra­at in Kessel-Lo is het even erg’, zegt Stroobants.

De politie plaatste lange tijd een camera op het plein en kon zo al enkele daders strikken. ‘Tot op heden hebben we vier sluikstort­ers geïdentifi­ceerd’, zegt politiewoo­rdvoerster Stephanie Gille. ‘Tegen hen is een GAS-pv opgemaakt met een onkostenno­ta voor de reinigings­dienst van de stad Leuven. Het blijkt meestal gewoon te gaan om mensen uit de buurt.’

‘Vaak raakt het probleem opgelost door de glascontai­ners ondergrond­s te plaatsen. Dat zijn we aan het Ruelenspar­k nu van plan’, zegt Stroobants.

De politie zal ook twee camera’s aankopen, bovenop de twee die ze al hadden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium