De Standaard

Meer dan saaie boekhouder­s

-

WIM WINCKELMAN­S

| De bloemetjes vlogen donderdag heen en weer tussen de Vlaamse ministers op de Vlaamse Klimaat- en Energietop. De sfeer zit duidelijk goed, nu de regering heeft bewezen meer dan een steen in de rivier te kunnen verleggen.

Het Beleidspla­n Ruimte Vlaanderen (BRV) heeft de ambitie om een situatie die al decenniala­ng scheef is getrokken, in één generatie te corrigeren. Het Klimaat- en Energiepac­t bewijst dat de bedrijfswe­reld het stadium van de greenwashi­ng voorbij is en onder impuls van de Vlaamse regering de kansen die een groene economie biedt, wil grijpen.

De Vlaamse regering schotelt daarmee een ander en nieuw toekomstpe­rspectief voor. En dat voor een regering die tot voor kort het imago van ‘regering van stilstand’ met zich meezeulde. Het vertrouwen in de Vlaamse regering ligt in peilingen steevast beneden dat in de federale regering. Het vertrouwen in minister-president Geert Bourgeois (N-VA) ligt lager dan dat in zijn voorganger Kris Peeters (CD&V).

Tijdens de voorbije saneringsj­aren kreeg de regering-Bourgeois de reputatie van een ploeg die alleen op de winkel let. Maar nu blijkt dat ze de winkel ook renoveert. De sceptische blikken over het klimaateng­agement van Bourgeois of het voluntaris­me van minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) blijken onterecht. Minister van Klimaat Joke

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium