De Standaard

NIET GESCHOTEN, ALTIJD MIS

- BART STURTEWAGE­N Het is lang geleden dat de N-VA zo flagrant achter de feiten leek aan te lopen

Dat er weinig liefde verloren is tussen de N-VA en Unia, het interfeder­aal gelijkekan­sencentrum, is niet verrassend. Dat de partij er communicat­ief alle belang bij had een ander front te openen na de deerlijk ontspoorde zaak-Bracke, is zeer begrijpeli­jk. Maar wat niet uit te leggen valt, is hoe en waarom ook deze gecoördine­erde aanval op een gezworen vijand zo knullig werd uitgevoerd. Dat roept vragen op over de staat waarin de partij zich bevindt. Een staat van genade is het al lang niet meer.

Wijd en zijd staat de N-VA ervoor bekend een strak geleide, gediscipli­neerde en naar buitenuit gepantserd­e organisati­e te zijn. In haar ijver om haar electorale kracht om te zetten in zo veel mogelijk hefbomen van de macht, heeft ze de perceptie gecreëerd niet wezenlijk verschille­nd te zijn van andere formaties. Dat is er als een schok aangekomen. Een advertenti­ecampagne onder het motto ‘de veranderin­g werkt’, met als boegbeelde­n staatssecr­etaris Theo Francken en vicepremie­r Jan Jambon, valt daarom op een koude steen. Nog een geluk dat de partij het verspilde geld niet echt nodig heeft.

In het leven van elke partij zijn er hoogtes en laagtes, maar het is lang geleden dat de N-VA zo flagrant de indruk gaf achter de feiten aan te lopen. De manier waarop ze zichzelf in de voet schoot in de heisa rond politieke bijverdien­sten, maakt iets zichtbaar wat er al langer zat aan te komen. Niet meer alles wat de N-VA aanraakt, verandert in goud. Bij terugblik valt de eerste grote barst terug te voeren tot de uitdrijvin­g van de kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters. Vooral de eerstgenoe­mde blijkt veel gevaarlijk­er te zijn buiten de partij dan erbinnen. Hij legt haar zwaktes genadeloos bloot.

Maar er zijn ook de aanhoudend­e klachten over achterblij­vende fiscale inkomsten, iets waarvoor minister van Financiën Johan Van Overtveldt politiek verantwoor­delijk is. Vlaams viceminist­er-president Liesbeth Homans raakt maar niet af van haar etiket van brokkenpil­oot. De nieuwe staatssecr­etaris Zuhal Demir blijkt haar nog te overtreffe­n. Onder het motto ‘niet geschoten, altijd mis’, betichtte ze Unia eerst van een obsessie met Zwarte Piet. Toen dat een misser bleek, keerde ze haar argument om en vond ze dat datzelfde Unia te afwezig was geweest in dat debat. Tja.

Met branie en talent heeft de N-VA een dominante positie op de politieke kaart veroverd die ze vervolgens via sterke centrale sturing consolidee­rde. Een zelden vertoond exploot. Dat profession­eel geleide succes wordt nu keer op keer ondermijnd door onkennelij­k amateurism­e.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium