De Standaard

Kabinet voor de hardwerken­de Nederlande­r

De nieuwe Nederlands­e regering wordt gul voor de middenklas­se en het bedrijfsle­ven, en streng voor de vervuiler. Maar hoe stabiel wordt Rutte III?

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN

BRUSSEL I Het is gebeurd: de Nederlande­rs krijgen eindelijk hun nieuwe regering. 208 dagen na de verkiezing­en gaven de vier toekomstig­e regeringsp­artijen (VVD, CDA, D66 en ChristenUn­ie) hun zegen over het ontwerp van regeerakko­ord. Als nu ook de fracties in de Tweede Kamer het licht op groen zetten, mag Mark Rutte voor de derde keer een regering leiden. De verwachtin­g is dat hij tegen 23 oktober zijn nieuwe kabinet aan de koning kan voorstelle­n.

Rutte III zal het niet onder de markt hebben. Het kabinet heeft maar één zetel op overschot in de Tweede Kamer. De minste dissidenti­e kan tot een patstellin­g en zelfs een val van de regering leiden. Daarom wordt partijdisc­ipline belangrijk. Bovendien vertrouwen de vier partijen elkaar niet echt. Daarvoor blijven de ideologisc­he verschille­n – van conservati­eve christenen tot vrijzinnig­e liberalen – te groot.

De drie coalitiepa­rtners weten ook dat regeren met Rutte grote risico’s inhoudt. De kiezer heeft immers de gewoonte de coalitiepa­rtners af te straffen. Dat ondervond de PvdA. Daarom zullen D66, CDA en ChristenUn­ie erover waken dat hun programmap­unten genoeg uit de verf komen en dat verhoogt het risico op interne botsingen. Het land blijft trouwens in verkiezing­smodus. In maart zijn er gemeentera­adsverkiez­ingen. Twee belastings­chijven

Toch hebben de vier partijen op het eerste gezicht een ambitieus akkoord – ‘Vertrouwen in de toe komst’ luidt het motto – in elkaar geknutseld. Vooral de hardwerken­de Nederlande­r mag zich verheugen op het nieuwe kabinet.

Bedoeling is dat zij er financieel flink op vooruitgaa­n, onder andere door een hervorming van het belastings­telsel. Nederland heeft, in vergelijki­ng met België, een relatief eenvoudig systeem met vier belastings­chijven, maar Rutte wil er slechts twee overhouden. Een schijf voor alle inkomens en een schijf voor de 5 procent rijkste Nederlande­rs. Door deze ‘sociale vlaktaks’ moeten de modale verdieners bijna 5 miljard euro minder belastinge­n betalen.

Om dat gat in de begroting op te vullen wordt het lage btwtarief van 6 procent wel verhoogd naar 9 procent. Een gemiddeld huishouden is straks 20 euro per maand extra kwijt aan alledaagse zaken als voedsel, de kapper of de bioscoop. Maar vooral de arme Nederlande­rs zullen dit voelen in hun portemonne­e.

Bedrijfsvr­iendelijk

Rutte III moet ook een bedrijfsvr­iendelijke regering worden. De bedoeling is dat de Nederlands­e arbeidsmar­kt nog flexibeler wordt. Werkgevers moeten iemand pas een vast contract geven als hij drie jaar voor hen werkt en ontslag wordt eenvoudige­r. Zelf standigen – een steeds grotere groep in Nederland – worden niet verplicht zich te verzekeren voor arbeidsong­eschikthei­d. Kleine en middelgrot­e bedrijven (met maximaal 25 werknemers) hoeven straks het salaris van zieke werknemers maar één jaar door te betalen, in plaats van twee.

Maar ook de grote, buitenland­se bedrijven krijgen een wortel voorgehoud­en. De nieuwe regering schermt met een lagere vennootsch­apsbelasti­ng én met een afschaffin­g van de dividendbe­lasting. Volgens het Financi

eele Dagblad gaat het belangrijk­ste tarief van 25 naar 21 procent en het verlaagde tarief voor winst tot 250.000 euro zakt van 20 naar 16 procent. De dividendbe­lasting van 15 procent die bedrijven inhouden op het dividend dat zij aan aandeelhou­ders uitkeren, wordt in 2019 geschrapt.

De bedoeling hierachter is duidelijk. De nieuwe regering wil inspelen op de Brexit. De verwachtin­g is dat veel bedrijven het Verenigd Koninkrijk willen verlaten. Rutte wil hen naar Nederland lokken.

De verlaging van de vennootsch­apsbelasti­ng kan ook gevolgen hebben voor het Belgische bedrijfsle­ven. Maar minister van Financiën Johan Van Overtveldt (NVA) vindt het voorbarig om er al grote consequent­ies aan te koppelen. ‘Er zijn nog geen details over de exacte inhoud, het is dus voorbarig om al grote conclusies te trekken’, laat hij weten. Klimaatwet

Toch wordt Rutte III niet alleen een regering van belastingv­erminderin­gen. De regering wil

inzetten op klimaatbel­eid. Dat was lange tijd het grootste knelpunt bij deze regeringso­nderhandel­ingen. Ook Nederland moet de komende jaren zijn beleid flink bijsturen, wil het de klimaatdoe­lstellinge­n zoals die zijn afgesproke­n in Parijs, halen. Dat GroenLinks uit de onderhande­lingen werd geknikkerd – tot groot ongenoegen van D66leider Pechtold – had vooral te maken met de hoge eisen die Jesse Klaver op tafel legde.

Toch lijkt Rutte van plan ernstig werk te maken van het klimaatbel­eid. De nationale milieudoel­en worden vastgelegd in een bindende klimaatwet: in 2030 moet er bijna 50 procent minder CO2uitstoo­t zijn dan in 1990. Dat is meer dan de Europese Unie eist.

Daarbij komt er onder meer een kilometer of tolheffing voor vrachtverk­eer en milieubela­sting op vliegticke­ts. Bedrijven die niet op vrijwillig­e basis hun activiteit­en vergroenen, zullen zwaarder belast worden. Elektricit­eitsbedrij­ven gaan een CO2belasti­ng betalen. Hoe meer ze uitstoten, hoe hoger de taks wordt. Dat moet 600 miljoen opleveren. De verkiezing­scampagne draaide voor een groot deel rond de Nederlands­e identiteit. Vooral CDAleider Sybrand Buma bleef maar op die nagel kloppen. Dat vertaalt zich nu in concrete maatregele­n. Op basisschol­en komt meer aandacht voor burgerzin en de gedeelde waarden. Concreet moeten alle leerlingen les krijgen over het Wilhelmus, een expliciete eis van Buma. Pech–told vond het een beetje belachelij­k en eiste in ruil ook een verplicht bezoek aan het Rijksmuseu­m, zodat alle leerlingen De Nachtwacht van Rembrandt hebben gezien voor ze de school verlaten. Iedereen die 18 jaar wordt, krijgt ook een boekje over de geschieden­is van Nederland. Rutte III zal toekomstig­e asielzoeke­rs daarom streng opvangen. Het kabinet stuurt aan op nieuwe migratiede­als met NoordAfrik­aanse landen. Asielzoeke­rs krijgen maar voor drie jaar een verblijfsv­ergunning. Dat is nu nog vijf jaar. Na drie jaar wordt bekeken of een asielzoeke­r terug kan naar het land van herkomst. Mocht dat niet het geval zijn, dan kan zijn vergunning met twee jaar verlengd worden. Wie daarna nog steeds aan de eisen voor een vluchtelin­genstatus voldoet, kan een vergunning voor onbepaalde tijd krijgen. (domi)

 ??  ??
 ?? © belgaimage ?? Boven: Mark Rutte (VVD) volgt zichzelf op als premier. Links, van boven naar onder: GertJan Segers (ChristenUn­ie), Alexander Pechtold (D66) en Sybrand Buma (CDA).
© belgaimage Boven: Mark Rutte (VVD) volgt zichzelf op als premier. Links, van boven naar onder: GertJan Segers (ChristenUn­ie), Alexander Pechtold (D66) en Sybrand Buma (CDA).
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium