De Standaard

‘Belgische islam in Grote Moskee’

Commissie wil buitenland­se financieri­ngsstroom doorknippe­n

- VAN ONZE REDACTRICE MARJAN JUSTAERT

De concessieo­vereenkoms­t van de Grote Moskee moet opgezegd worden, adviseert de commissie 22/3. Ze wil dat er een islam wordt beleden die ‘aanspoort tot samenleven’.

BRUSSEL I De omstreden moskee in het Brusselse Jubelpark cultiveert een extreem conservati­eve stroming van de islam, die een voedingsbo­dem vormt voor gewelddadi­g radicalism­e. En daarmee moet, volgens de parlementa­ire onderzoeks­commissie 22/3, dringend korte metten worden gemaakt. De commissie klopte gisteravon­d haar aanbevelin­gen over de Grote Moskee af. Ook al heeft ze geen aanwijzing­en van preken of betogen waarin wordt opgeroepen tot geweld, toch is er volgens haar voldoende bewijs dat in de Grote Moskee het ‘salafowaha­bisme’ wordt uitgedrage­n. Om redenen van ‘openbaar nut’ moet de con cessieover­eenkomst uit 1969, afgesloten voor 99 jaar, opgezegd worden. Het administra­tief recht laat zo’n eenzijdige opzegging toe, al is het balanceren op een dunne koord wegens de grondwette­lijk verankerde vrijheid van godsdienst (DS 7 oktober).

Het is níet de bedoeling om de moslimgeme­enschap haar gebedshuis af te nemen, benadrukt de commissie. Integendee­l: de nieuwe concessie moet de deuren wagenwijd openzetten voor álle moslims in België. Er moet een ‘Belgische islam’ beleden worden, die ‘aanspoort tot samenleven’ en dat alles ‘met inachtnemi­ng van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en van de Grondwet’.

De Moslimexec­utieve (EMB) moet een sleutelrol spelen, luidt het, en betrokken worden bij het opmaken van een nieuwe concessie. Vandaag zitten alleen vertegenwo­ordigers van de Islamitisc­he Wereldliga en van SaudiArabi­ë in het bestuur van de moskee, straks moet ook de EMB een zitje krijgen. Tussen de lijnen door laat de commissie verstaan dat de EMB dan wel alle stromingen van de islam moet vertegenwo­ordigen. Saudische geldkraan

Zoals verwacht gaat de commissie ook in op de financieri­ng van de Grote Moskee. Er moet een controleme­chanisme komen dat verhindert dat de financieri­ng vanuit het buitenland gebeurt. Vandaag komt het geld vooral uit SaudiArabi­ë. ‘Voor het beheer van de Grote Moskee moet het zwaartepun­t in België liggen’, stelt het rapport.

De nieuwe overeenkom­st moet tot slot gekoppeld worden aan een erkennings­aanvraag. In de commissie zei de exdirecteu­r van het Islamitisc­h en Cultureel Centrum (ICC) – de administra­tieve poot van de moskee – dat hij bereid was een aanvraag in te dienen, maar die belofte bleef dode letter.

De hallucinan­te getuigenis­sen van de directeur en voordien van een van de imams zijn trouwens overgemaak­t aan het federaal parket dat ze onderzoekt. Een andere imam kreeg intussen het bevel om het grondgebie­d te verlaten.

Commissiev­oorzitter Patrick Dewael (Open VLD) is tevreden: ‘We halen de symbolisch belangrijk­e Grote Moskee uit buitenland­se en radicale handen, en geven ze aan alle Belgische moslims. Ze zal erkend moeten zijn en mag geen buitenland­se financieri­ng krijgen. Dat is een belangrijk signaal.’

 ??  ?? De Grote Moskee: gedaan met de concessie voor 99 jaar. © rtr
De Grote Moskee: gedaan met de concessie voor 99 jaar. © rtr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium